Rizsfelfújt (Rizskoch)
- A rizsbe beleöntjük a tejet és a vizet, hozzáadjuk a cukor felét és belereszeljük a fél citrom héját. Sűrűn kevergetve felforraljuk. Közben hozzáadjuk a mazsolát. Amikor felforrt, a tűzhely sütőjében, takarék lángon, puhára főzzük.
Ez alatt szétválasztjuk a tojást. A sárgáját elkeverjük a maradék cukorral és a fél zacskó vaníliás cukorral. Majd habosra keverjük a vajjal. Félretesszük. A tojás fehérjéből kemény habot verünk. A megfőtt és kihűtött rizshez hozzákeverjük a cukros tojássárgáját, majd óvatosan a fehér habot is. Kivajazunk, majd zsemlemorzsával meghintünk egy kisebb tepsit és belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben, közepes lángon, kb fél óra alatt aranybarnára sütjük. Félidőben megfordítjuk, hogy egyenletesen süljön. A kicsit kihűtött süteményt felszeleteljük és porcukorral, lekvárral tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk.
Hozzávalók
- Fél adaghoz:
- 2,5 dl tej
- 6 dkg rizs
- 1 db tojás
- 0,5 dl víz
- 5 dkg kristálycukor
- 2,5 dkg mazsola
- 2 dkg vaj
- 1/2 zacskó vaníliás cukor
- 1/ citrom reszelt héja
- 1 púpos evőkanál zsemlemorzsa
- házi baracklekvár
0
Add hozzá a kedvencekhez