Jókai bableves
- Az egy éjszakát áztatott babot és csülköt,hideg vízben a babérlevéllel főni tesszük. Ezalatt meghámozzuk és felkockázzuk a zöldségeket. Felkarikázzuk a kolbászt. A főzés fele idejénél kivesszük a csülköt. Kihűtjük és felkockázzuk.
Ezután egyszerre beletesszük a kolbászt,a csülköt és a zöldségeket a babba. Kézi őrlővel megdaráljuk a borsot és hozzáöntjük a leveshez. Majd a fokhagyma sót is belekeverjük. Puhára főzzük a babot és a húsokat. Ezalatt elkészítjük egy másik edényben a rántást. Zsírban lisztet pirítunk, levesszük a tűzről és pirospaprikát hintünk bele. A főlő babba öntjük a csipetkét és a rántást is. Még 10-15 percig főzzük. Kóstolás után még sózhatjuk, borsozhatjuk esetleg ecetet adhatunk hozzá. Tálaláskor egy kanál tejföllel és erőspaprika karikával díszítjük.
Az eredeti recept szerint,a zöldségeket ki kell venni a levesből, mert Jókai úgy szerette,de mi a vitamin miatt ezt nem tesszük meg.
Hozzávalók
- 20 dkg szárazbab
- 40 dkg füstölt csülök
- 10 dkg fehérrépa
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg füstölt kolbász
- 1 db babérlevél
- 1 teáskanál fokhagyma só
- 5 db egészbors
- 1 evőkanál zsír
- 1 evőkanál liszt
- 1 db vöröshagyma
- 1 teáskanál őröltpaprika
- 1 evőkanál házi csipetke
- 1 evőkanál tejföl
- 1-2 karika erőspaprika
Képek
0
Add hozzá a kedvencekhez