Sóskifli borozgatáshoz
- Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet és a sót egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, majd kis adagokban a tejet, végül lassan öntve az olajat, addig dagasztjuk,amíg sima nem lesz a tészta.
Letakarjuk és meleg helyen kelesztjük.
Amikor szépen megkelt, újra átgyúrjuk és meleg helyen ismét kelesztjük.
Közben kizsírozzuk és meglisztezzük a tepsinket.
A megkelt tésztát az alaposan meglisztezett deszkára borítjuk.
Ismét átgyúrjuk kicsit, hengert formálunk a tésztából és nyolc egyenlő részre osztjuk. Kis cipókat formálunk belőlük és letakarva,10 percet állni hagyjuk.
Újból meglisztezzük a deszkát és a nyújtófát és a cipókat egyesével kinyújtjuk kerek formára, 1-2 mm vastagra.
Csillag alakban nyolc felé vágjuk a kerek tésztát. A nyolc db háromszög vastagabbik felére teszünk egy-egy kávéskanálnyi vajat és így feltekerjük kifli alakúra.
A nyolc cipóból 64 db kiflit kapunk.
Szorosan egymás mellé tesszük a tepsiben. A tetejüket megkenjük felvert tojással és meghintjük sóval. De lehet szezámmag, köménymag, sajt is a tetején
180-200 fokon 20-25 perc alatt készen van.
Pirosra, ropogósra sütjük.
Jó étvágyat kívánunk.
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 3 dl étolaj
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál kristálycukor
- 2 evőkanál só
- Töltelék:
- 25 dkg vaj
- Megkenéshez:
- 1 db tojás
- 1 evőkanál só
- Tepsi kikenéséhez:
- 1evőkanál zsír
- 2 evőkanál liszt
0
Add hozzá a kedvencekhez