Fűszerek I.
Zöldfűszerek, levélfűszerek
Babér
(Laurus nobilis L.)
Régen ismert fűszer, a mediterráneumban vadon is termő,
Kis-Ázsiában honos, a Földközi-tenger környékén széles körben termesztett
örökzöld fa vagy cserje.
Cserepes, dézsás növényként tartható (már az ókori egyiptomiak, görögök,
rómaiak is tartottak babért nagy cserépedényekben). Régen a dicsőség, a hírnév, a
győzelem jelképe volt.
A felül fényes, alul matt, bőrszerű, lándzsa alakú levelek jellemző fűszeres
szagúak és kesernyés ízűek. Illóolajat, csersavat és keserűanyagot tartalmaz.
Fűszernek a növény levelét használjuk
Nyáron kitelepíthető a kertbe (ha van). Télen tanácsos világos, hűvös helyen
teleltetni (vagy üvegházban). Ritkán öntözzük. Szoktak kúpos vagy gömb formájúra
nevelni – a metszést jól tűri, s nem utolsósorban a nyesedék zölden felhasználható
ételeinkben. Újabban magas törzsű fácskát is nevelnek belőle.
Hajtásdugványozással – nyár közepén – könnyen szaporítható. Visszacsípés után
elbokrosodik. Ezt többször kell ismételni, hogy a kívánt formát elnyerjük.
Virágzata fürtös, fehér. Termese fekete bogyó. A babérfa gyümölcséről kevesen
tudják, hogy több fűszerkeverék része!
Óvatosan kell adagolni az őrleményét, mert „robosztus” aromája van! A bogyó
őrleménye a mártások egyik jellegzetes fűszere. Főként burgonyából készült
ételekhez ajánlott. A szarvashús pácolásánál jelentős szerepe van a borókával együtt..
Ízesítő és emésztést elősegítő hatása van. Jellegzetes fűszeres aromája,
enyhén kesernyés, csípős íze, aromája nélkülözhetetlen sok ételünkből:
gulyás, burgonya, káposztafélék, savanyú étel, vadas- vagy sonkapác, tartósított
savanyúság szinte elképzelhetetlen nélküle.
Különleges aromás ízt ad az egybesült sertés- és marhahúsoknak is, ha a párolás
utolsó harmadában teszünk a levükbe egy-két levélkét. Különösen ott
elengedhetetlen, ahol enyhén savanykás ízű szósz, mártás vagy öntet kerül az
étel mellé (vadas marha fartő, citromos mártás, nyúl, szarvas, őz stb.).
Egyike azon növényeknek, amelyek a fűszernövénycsokor
(bouquet garni) nélkülözhetetlen eleme.
A jó minőségű áru hat-nyolc cm hosszú, olajzöld színű. (Néha bogyó is
kerül a csomagba, nyugodtan használhatjuk a levéllel együtt.)
Bazsalikom
(Ocimum basalicum)
A bazsalikomcserje Dél-Amerikában őshonos növény, de megtalálható
a világ valamennyi részén, mindenütt sok hiedelem fűződik hozzá. Erős,
jellegzetes, szegfűszegre emlékeztető, édeskés íze van. Kellemes aromájú, jó
illatú fűszernövényünk, általában szárított formában kapható. Érdemes
cserépben is tartani, zölden is kedvelt fűszere például a mediterrán illetve a régi
magyar konyhán
Olasz ételekhez gyakran használt finom fűszer. Nagyon jól illik friss salátákhoz és
paradicsomos ételekhez, babhoz, gombához. Mártások, eltett savanyúságok, erjesztett
fűszerecetek kiváló ízesítője; a bazsalikom a fokhagymával együtt a klasszikus
pesto-szósz alapja. Számtalan levesnek, főzeléknek, pecsenyének aromás
összetevője.
A leveleket fiatal korukban szedjük le, vágjuk fel, passzírozzuk át olajjal, vagy
morzsoljuk el. Főtt ételekhez a főzés utolsó percében adjuk hozzá. A bazsalikomot
fagyasztással vagy szárítással is tartósíthatjuk. Egész leveleket tegyünk el
olívaolajba sóval, vagy pedig szárazon gyömöszöljük üvegbe sóval rétegezve. A
leveleket meg is száríthatjuk, majd tegyük üvegbe, és csak akkor morzsoljuk szét,
amikor az ételbe tesszük, hogy az illóolajok ne vesszenek el. A növény illata elűzi
a legyeket is.
Ha néhány bazsalikomlevelet vízbe áztatunk, és az italt megisszuk, hamarosan
felfrissülünk. A levelek forrázata serkentőleg hat az emésztésre. A bazsalikomos
illóolaj is jól használható frissítő hatású fürdőhöz.
Borsikafű (csombor)
(Satureia hortensis)
Közép-, Dél-, Délkelet-Európában honos, számos helyen nálunk is
termesztik.
Régen ismert fűszernövény, borsos aromája miatt diétás konyhában a bors
helyettesítésére is használják. Óvatosan alkalmazzuk, ne nagyon főzzük az
étellel, mert erős ízétől keserű lehet az étel.
Csökkenti a bab felfújó hatását ezért a babból készült ételek jellegzetes
fűszere, de a káposzta-, krumpli-, gombaételek fűszere is. Hurkát, savanyúságot,
pecsenyéket, tojás-, gombaételeket, majonézt, mártásokat, salátákat, ecetes és
vizes uborkát is szokás ízesíteni vele.
Nálunk általában csak szárítva, morzsolva vagy porítva kapható, de kiskertben
könnyen termeszthető, frissen sokkal finomabb, mint morzsolva.
Borsmenta
(Mentha piperata)
Az ókori egyiptomiak és a perzsák is ismerték. Valószínűleg gyógyászati
célra termesztették.
Igénytelen, félárnyékos helyeket kedvelő, cserépben is eltartható növény. A
fiatal hajtásait illetve leveleit közvetlenül virágzás előtt, a reggeli órákban
kell szedni.
A növény egésze jellegzetes illatú, kellemes hűsítő és enyhén csípős ízű. A
leveleiben illóolaj (mentol, piperition), cserzőanyag, keserűanyag található.
Szószok, sültek, pulykatöltelékek, ürühús ízesítésében elterjedt, de kellemesen
hűsítő aromája miatt üdítőkben, hideg teának, koktélokhoz, gyümölcslevesekhez
mindenképpen érdemes kipróbálni.
A gyógyászatban gyógyteák és teakeverékek, szeszes kivonatok formájában
használják. Fokozza a nyálképződést és elősegíti az emésztést. A szeszes
kivonatát lumbágó, izomfájás esetén bedörzsölő szerként használják.
Citromfű
(Melissa officinalis)
Már a görögök és rómaiak által is ismert, nálunk elfeledett
fűszernövény.
Illó olajat, cseranyagot tartalmaz.
Friss a citromszagra emlékeztető levelét saláták, gyümölcslevesek, mártások,
főzelékek, töltelékek, gomba-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek
ízesítésére használjuk.
A népi gyógyászatban pattanás, rovarcsípés, álmatlanság, vizsgafélelem, asztma,
epilepszia, láz, hányás, allergiák, fejfájás, fekélyek, tisztátlan bor,
vérnyomáscsökkentő, ideg- és szívnyugtató, idegerősítő, vírusölő hatásokat
tulajdonítanak neki.
Curry levél
(Murraya koenigii (L.) Sprengel, Rutaceae) Származás: Dél-nyugat Ázsia, India. A curry fa egy kicsiny lombhullató fa. Megtalálható az erdőkben mint bozót képző növény. A legtöbb indiai étel elképzelhetetlen e nélkül a nagyon illatos (aromás) fűszer nélkül. A Curry levél bokor folyamatosan nagy mennyiségben fordul elő Indiában. Ma már ezt a növényt házi kertekben, farmokon is termesztik. A nyugati világ lelkesen fogadja a indiai Curry levelet, különösen azok akik szeretik a pikáns, de nem túl csípős ételeket. Nagyon sok változatban elkészített Curry fűszerkeverékek alapanyaga |
Fekete üröm
Származás: Európa, Észak-Afrika
Virágzó hajtásának felső, legfeljebb 40 cm hosszú részét (esetleg a gyökerét)
gyűjtik. A gyűjtés mellett ritkán termesztik palántaneveléssel is.
Teája étvágyjavító, epeműködést serkentő, görcscsillapító, idegerősítő.
Majoránna helyett, továbbá liba-, kacsa-, vaddisznó hús fűszereként is
használják. Emésztést segítő hatása miatt a nehezen emészthető ételek
általános fűszere.
Fodormenta
(Mentha crispa)
Nálunk fűszerként ritkán alkalmazzuk, de ha igen akkor alkalmazása azonos a
borsmentáéval. Inkább gyógynövényként ismert (nagy felhasználója az
illatszeripar).
Kellemesen hűsítő aromája miatt üdítőkben, hideg teának, koktélokhoz
mindenképpen érdemes kipróbálni.
Cserépben tartva kellemesen illatosítja a konyhát. (Tőosztással szaporítható, de
nagyon szívós és szapora: kertben, erkélyládában elég nehéz kordában tartani.)
Központi fűtéses helyiségekben forrázatának gőze frissíti a levegőt, könnyíti a
légzést inhaláláskor is enyhíti a gőz fullasztó hatását.
Szélhajtó, étvágyjavító, görcsoldó teakeverékek alkotóeleme. A fog- és
szájápoló szerek fontos alapanyaga.
Izsóp Izsópfű
(Hys.sopus officinalis L.,)
Felhasznált rész: föld feletti hajtás (herba). A Földközi-tenger
vidékén honos, Közép- és Dél-Európában és nálunk is vadon termő és termesztett
fűszernövény. Az elfelejtett fűszerek közé tartozik, pedig már az ókorban fűszer-
és gyógynövényként egyaránt használták. Közép-Európába szerzetesek hozták be
a X. században, Magyarországon a bencés kolostorkertek egyik kedvelt növénye volt.
A növény maga egy 50-80 cm magasra megnövő félcserje. Lándzsa alakú levelei 3-5 cm
hosszúak. Kék, rózsaszín vagy fehér színű virágai vannak. Júniustól augusztusig
virágzik. Termése makkocska.
Gyümölcsösök, szőlő környékén vadon is megterem. Talajjal szemben nem igényes,
szárazságtűrő. Fél méter magas, fás szárú növény, keskeny lándzsa formájú
levelekkel. Pergő magjával saját magát felújítja. Kiskertekben termesztik.
Levelei kellemesen csípős ízűek, virága kék vagy sötét rózsaszínűek; illatuk
miatt a méhek is igen kedvelik, jó méhlegelő. Levele C-vitamin- illóolaj-dús,
aromás, kissé kesernyés ízű. Fogfájás csillapító, gyulladáscsökkentő, izzadás
gátló.
Fűszernyerésre a növény föld feletti virágzó hajtásait vágják, a levágott
hajtásokat szellős, száraz, árnyékos helyen szárítják. Az így előállított
fűszer kissé kámforos illatú, kesernyés ízű, ami illóolaj-, cseranyag- és
keserűanyag-tartalmának tudható be. Tartalmaz még gyantát és flavonoidokat is.
Apróra vágva, lefagyasztva is tárolható.
Hús- és halsaláták, levesek, mártások, szárnyas pástétomok, pecsenyék,
nyúlból, bárányból készült húsételek valamint burgonya- és zellersaláták
kiváló ízesítője.
Elősegítik a zsírosabb ételek emésztését, ezért ezek ízesítéséhez ajánljuk.
Gyümölcssalátában az ínyencek áfonyával együtt használják. Virága
ehető, ezért frissen saláták díszítő és ízesítő eleme lehet. Fűszerkeverékek,
eszenciák és páclevek alkotóeleme. Finom borok ízesítőjeként is ismertté vált. A
Chartreuse likőr nyersanyaga, a törökök kedvelt italának, a sörbetnek is ez adja
sajátos aromáját.
Gyógyászatban köhögéscsillapító, légcsőhurut elleni, étvágyjavító,
vérnyomásemelő teakeverékek készítésénél is felhasználják. Külsőleg
szájüreggyulladás esetén öblögető szerként alkalmazzák. A kozmetikaipar az
illóolaját habfürdők, samponok és lábfrissítő borogató szerek készítéséhez
használja fel.
Házilag is könnyen termeszthető, kiskertben és balkonládában egyaránt.
Balkonládában és cserépben termesztés esetén számítsunk rá, hogy méretei
arányosan kisebbek lesznek (kb. 20-40 cm). Szaporítása történhet magról,
palántázással vagy tőosztással. A talaj iránt nem igényes, de a meszes,
napsütötte területeket kedveli. Márciusban vetik 50-60 cm sortávolságra, április
végén palántázni is lehet, a tőtávolság 30 cm. A tőosztással történő
szaporításra a legalkalmasabb idő az október. A fagyra nem érzékeny.
Virágos hajtásait teljes virágzáskor vágjuk, szárítsuk és morzsolva használjuk.
Kakukkfű
(Thymus species)
A thymus szó a görög Thymonból származik, amelynek jelentése
bátorság. A kakukkfű a görögöknél a kecses eleganciát jelképezte, sokszor
bókoltak úgy, hogy „a kakukkfű illatát árasztod”, ami dicséretnek számított.
A kakukkfüves fürdő a hiedelem szerint fokozta a római katonák erejét. A
középkorban a hölgyek a harcba induló lovagjaik zsebkendőjébe kakukkfüvet
hímeztek.
Már az egyiptomiak is jól ismerték a növény fertőtlenítő- és tartósító
tulajdonságait, a balzsamozásnál is használták. A kakukkfüvet ma is szívesen
használják növényi és anatómiai preparátumok tartósítására, és a papír
megpenészesedését is gátolja.
A kakukkfüvet olyannyira tisztelték és szerették, hogy a Szent Gyógyfüvek
Varázslatában is benne van, fontos alkotórésze egy olyan receptnek, amely „lehetővé teszi, hogy megpillantsuk a tündéreket”.
A kakukkfű a napsütötte helyeket, a laza és jó vízáteresztő, lúgos talajt
kedveli. Elég jól tűri a szélsőséges időjárást is, szépen nevelhető cserépben.
A leveleket nyáron kell leszedni, akkor, amikor a növény virágzik. A leveket
szárítva, vagy olajban, vagy ecetben elrakva lehet tartósítani.
A kakukkfű virágát kedvelik a méhek is, értékes mézet ad. A kakukkfűlevél illatos
potpourrik része is lehet.
A kakukkfű segít csökkenteni a görcsös köhögést és a légutak betegségeinek
tüneteit, a torokfájást; teáját mézzel ízesítve igyuk. Étvágytalanság ellen is
hatásos, valamint segít kiűzni a bélélősködőket. A keskeny levelű kakukkfű
levele rendelkezik a legerősebb gyógyító hatással, de mindegyik kakukkfű hatásos
lehet. Forrázata teaként serkenti az emésztést, és másnaposság ellen is jó.
A kakukkfű jól kombinálható petrezselyemmel és babérral. Adjuk sűrű hús- és
egyéb levesekhez, pácokhoz, töltelékekhez, mártásokhoz. Mértékkel bánjunk vele,
mert frissen nagyon erős az íze.
A kakukkfű elősegíti a zsírok lebontását. Ajánlják borban, lassan fővő
ételekhez, vadhúsokhoz, kagylóhoz, baromfihoz. A citromillatú kakukkfű (T.
citriodorus) csirkéhez, halhoz, meleg zöldségekhez, gyümölcssalátákhoz, dzsemekhez
való.
Kapor
(Anethum graveolens)
A kapor
géncentruma a Földközi-tenger keleti melléke, Nyugat-Ázsia, Perzsia,
Kelet-India, további feltételezések szerint a Kaukázus vidéke és Egyiptom.
Az Ebers-papiruszban (keletkezése Kr. e. II.
évezred közepe) is „írtak” róla amment néven. A Kárpát-medencébe
(Pannóniába) a római legionáriusok hurcolták be.
Az 1500-as években
szántóföldön jelentős mennyiséget termesztettek belőle. A magyar konyha régi,
kedvelt fűszernövénye, amely 60 cm magasra is megnő. Levelei többszörösen
tagoltak, virága világossárga.
A leggyengébb minőségű talajokon is vidáman
megél. Hazánkban mindenütt termelhető.
Rövid tenyészidejű, fényigényes,
könnyen termeszthető. Napfényes, kevés árnyékot adó gyümölcsfák között vagy
veteményes ágyak szélén érzi jól magát.
A friss levél 0,8-1,6%, a mag 1,5-3,5% illóolajat tartalmaz (fellandrén, karvon,
limonén). Jellegzetes ízét, illatát a d-karvontól kapja.
Illóolaja antiszeptikus hatású,
kellemes ízű, étvágyfokozó, elterjedt ételízesítő, savanyúságtartósító.
Illóolaját a kozmetikai ipar is hasznosítja.
Ha
fűszerkapor előállítása a cél, akkor legkésőbb szárba indulás előtt (25-40 cm
magasság elérésekor), célszerű betakarítani és tartósítani. Amennyiben magját is
fel kívánjuk használni, úgy az alsóbb, de még zöld leveleket szedjük le, és
hagyjunk az összetett ernyő virágzat alatt 15-20 cm hosszban zöld leveleket,
hogy a termés be tudjon érni.
Felhasználása sokrétű. Finom apróra vágott leveleit
mártások, szószok, főzelékek, tészták ízesítésére használjuk. Levesek,
gombaételek, rákok, csiga, tyúk- és marha húsok fűszere.
Sajtból készült
ételek, körözöttek, lepények, saláták ízesítője. Illóolaj-tartalma, aromája
gyorsan elvész. Ezért ne főzzük, csak a kész ételbe, tálalás előtt tegyük bele.
A savanyú uborka elképzelhetetlen nélküle, de szinte minden savanyúságba
alkalmazható.
Leveleit, lencse formájú magjait egyaránt felhasználhatjuk. Magját őrölve egyes
vidékeken a zsemlés-véres hurkába is használják.
Kerti zsálya
(Salvia officinalis)
A Földközi-tenger mentén, de különösen a dalmát tengerpart
karsztos vidékéről származó és nálunk kertekben ültetett, jellemző illatú,
kesernyésen aromás ízű növény. Már a középkorban is kedvelt és nagyon becsült
fűszer és gyógynövény volt zöld színű levele. A kereskedelemben a levelek (Salviae
folium) használatra készen, felvágva kerülnek forgalomba. Egyes országokban és
családoknál közkedvelt ételízesítő. Óvatosan használva vagy más fűszernövénnyel
(különösen rozmaringlevéllel) párosítva meglepő, érdekes ízt ad az ételnek. A zsályáról úgy tartják, hogy meghosszabbítja az életet. „Hogy öregedhetne meg az, akinek zsálya van a kertjében?” szól a régi mondás. Hírnevét tükrözi neve is: „salvia”, amely a salvere, meggyógyít igéből. Zsályával fűszerezhetjük a zsíros húsételeket és azok körítéseit (kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek), de máj, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok és főtt tészták ízesítésére is kiválóan alkalmas. A zsályalevelek egyben hasznos gyógynövényt is jelentenek házpatikánk részére, mivel forrázata illóolaj-, cseranyag-tartalmánál fogva torokgyulladásnál, szájbetegségeknél öblögetésre, belsőleg pedig izzadás; bélhurut ellen nagyon jó hatású. Erős íze van, elősegíti a zsíros ételek emésztését; ezért főzzük együtt zsíros húsokkal, kacsával, sertéshússal, vagy tegyük hurkába. A levél nagyon jó vöröshagymával együtt tölteléknek csirkéhez. A zsálya leveleit közvetlenül a virág megjelenése előtt kell leszedni és szárítással tartósítani. Jól zárható edényben tartandó! A zsálya szárított levele ruhák közé rakva elűzi a rovarokat. Illatos virágkompozíciók részeként is használhatjuk a leveleket. A zsálya leve segít halványítani a bőrön lévő foltokat. A zsálya levele serkenti az emésztést, fertőtlenítő, gombaölő hatású. Képes csökkenteni a hasmenés kellemetlen tüneteit. A levelek forrázata étkezés után fogyasztva elősegíti az emésztést. A növény virágját salátákba használhatjuk fel, forrázata enyhe, illatos tea. |
Kínai petrezselyem
(Coriandrum satium)
A kínai petrezselyem tulajdonképpen a koriander
zöldje. Felhasználása, tartósítása azonos a zöldpetrezselyemével. Nálunk nem
nagyon kapható, de nevelhetünk házilag.
Helyettesíthető közönséges zöldpetrezselyemmel; ha kevés őrölt koriandermagot
keverünk hozzá, az ízhatást is jól megközelítjük.
Lestyán
(Levisticum officinale)
Másneveken: lescsihán, lóstya.
Délnyugat-Ázsiában, Dél-Európában honos. Egyiptomiaktól a görögök tőlük a
rómaiak tanulták meg termesztését, hasznosítását. A rómaiak hozták Pannóniába.
A középkori Magyarország népszerű fűszere volt.
Külsőre a zellerhez hasonlítható, nagy termetű növény. Az illata és aromája is
hasonlóan intenzív, csak kicsit más. (Talán a zeller, a petrezselyem és a sárgarépa
illatanyagainak keveréke.) Illóolajokat, kumarinokat, cukrot, angelika-, alma-,
kávésavat tartalmaz.
A levele és a gyökere is használatos. Egyébként a Maggi fűszerkeverékeknek is ez az
egyik jellegzetes alkotórésze.
A lestyán gyökerét gyógynövény boltban lehet kapni szárítva. Egy kis zacskó
évekig kitart. Egy kis körömnyi darabka új ízt ad az ételnek. Krumplileves(ek),
gulyás(ok), saláták, mártások, diétás ételek fűszere. (Valahogy olyan ez mint a
gomba: szinte mindenbe jó!)
Ízesítőszószok, ízesítőmártások alkotóeleme.
A család lestyán szükségletét 1 – 2 tő kielégíti. A gyökereket 3
– 4 éves
növény kiásásával nyerjük. Mosás után hámozzuk szeleteljük vagy kockázzuk fel
és gyorsan szárítsuk meg. A szárított levél és a gyökér porítva is tárolható
jól záró edényben. A zöld levelet ledarálva, sózva is tartósíthatjuk.
A gyógyászatban vizelethajtó és emésztést segítő hatása miatt használják. Jó
háziszer nikotin- és alkoholmérgezés esetén. Teakeverékek és tinktúrák
készítenek belőle.
Levendula
(Lavendula angustifoia Mill.)
Latin nevének eredete érdekes: a lavare = mosni szóból
származik. Ennek oka, hogy fürdéskor, mosáskor a növény virágait illatosításra
használták.
A Földközi-tenger mellékén a mediterránumban honos növény 25-55 cm
magas fás szárú, félcserje. Keskeny, lándzsás levelei molyhosak. Virágzata
„végálló” ibolyaszínű, állörvökből kialakult füzér. Termése makkocska kb.:
2 mm nagyságú, barna színű.
Magvetéssel és dugványozással is szaporítható.
A virágzatát gyűjtik, sötét, de meleg helyen szárítják. A szárított virágzat
kellemesen kesernyés ízű. Csekély mennyiségű (0,75 -1,5%) illóolajat (linalol,
borneol, linalilacetát, kámfor), kumarint és cserzőanyagokat tartalmaz.
Megfigyelések szerint riasztja a hangyát és a levéltetveket ezért környezetében
lévő növények nem tetvesednek.
Fűszerként főként Dél-Európában használják hallevesek, halételek, ürühúsok
ízesítésére, fűszerező szószok alkotóeleme. (A Gyros vagy Savarma
öntetének egyik alkotórésze).
Fiatal, leveles, apróra vágott hajtásvége felhasználható (kis mennyiségben,
erőteljes fűszerező hatása miatt) friss, vegyes (növényi) salátákban
(gyengén ecetes, olívaolajos lében jön elő igazán az íze!)
Gyógyászatban – az illóolaj tartalma miatt – bőrfertőtlenítésre, vérbőség
előidézésére külsőleg, belgyógyászatban: idegrendszeri, bántalmak, bél- és
gyomorgörcsök enyhítésére használják.
Majoránna
(Majoranna hortensis)
(Origanum majoranna)
A majoránna az ajakosok családjába tartozik, csakúgy mint rokona, a
szurokfű. Régi fűszernövényünk, melynek leveles-virágos hajtása adja a fűszert:
általában szárítva és morzsolva használjuk.
Ezt a fűszernövényt már a görögök is nagyon kedvelték, annyira, hogy a hegyek
örömének, „Oros ganos”-nak hívták. A görögök szívesen használták a
majoránnaolajat fürdés utáni ápolószernek a hajukra és a homlokukra. Európába a
majoránna a középkorban jutott el, és hamarosan nagy népszerűségre tett szert;
virágcsokorba kötötték, illatos zacskókba, párnákba (potpourri) és kézmosó
vízbe rakták, levelével tölgyfa bútorokat dörzsöltek be, hogy illatosak és
fényesek legyenek. Azt tartották, ha a tejes kancsók mellé teszik a majoránnaágat,
akkor az nem fog megsavanyodni. A majoránnát azoknak is ajánlják „akik túl sokat
bánkódnak”.
A hagyomány szerint a majoránna fűszeres-édes illatát Aphrodité a boldogság
jelképeként hozta létre.
A majoránna levelei halványzöldek, édeskés, fűszeres ízűek. A szárított
majoránna is jól megőrzi ízét.
A majoránna virágzatának forrázata kitűnő megfázás és meghűlés elleni tea. A
majoránnaolaj vagy -főzet fürdővízhez adva relaxáló hatású. Erős fűszer, magas
vérnyomásúak óvatosan bánjanak vele.
Szárított formában is jól megőrzi a sajátos aromáját. Az ételekhez úgy adjuk,
hogy morzsoljuk szét ujjaink között, mert így az ízanyagok jobban
érvényesülnek.
A majoránna jól megy pástétomokhoz, halhoz, vadhoz, csirkéhez, sűrű levesekhez.
Savanyú ételek, pácok, májas ételek, töltelékek, vadak fűszere.
Jól ellensúlyozza a birkahús sokaknak kellemetlen mellékízét (persze ha rendesen
lefaggyúztuk) és ugyanezen okból vadmadarak (kacsa, liba) húsát is bedörzsölik vele
sütés előtt.
A paradicsom, a burgonya, a tökfélék és a bors ízét kiemeli.
A majoránna jól párosítható fokhagymával és chilivel is.
A friss majoránnaleveleket használjuk apróra vágva salátákhoz, halételekhez és
vajas mártásokhoz.
A növények szárát a parázsra téve a nyárson sülteknek kellemes majoránnás ízt
adnak.
Metélőhagyma (Snidling)
(Allium schoenoprasum)
A Földközi tenger vidékén honos. Nemcsak fűszerként ismert,
hanem a népi orvoslás is használja. A kedvelt konyhanövény a tavasz első zöldülő
növénye. Háztáji kertekben is sok helyütt termesztik. 30 – 40 cm hosszú,
sötétzöld, üreges, lombos levélzete, illetve szára jó ízű, finom fűszernövény.
Igen magas a C-vitamin tartalma. Nyersen, apróra vágva levesek, mártások, saláták,
fűszerezett vajak, túrók, továbbá sajtos, tojásos készítmények ízesítésére
használjuk. Aromája erősen fűszeres, hagymához hasonló.
A friss metélőhagyma gyorsan elfonnyad és erős , kellemetlenül keserű lesz. A
szárított metélőhagyma hosszú ideig fogyasztható. Használata esetén felveszi az
étel nedvességtartalmát, így teljes értékűvé válik. A metélőhagymát nem szabad
az étellel együtt főzni, csak közvetlenül az étel elkészülte előtt használjuk.
Nem csak ízesítésre, hanem élénk színe miatt tálak, ételek díszítésére is
alkalmas.
Petrezselyem
(lásd: Zöld~)
(Petroselium hortense)
Rozmaring
(Rosmarius officinalis)
A Földközi-tenger mellékén vadon termő, nálunk kiskertekben nevelt, illatos,
jellegzetesen magyar fűszernövény. Örökzöld, bokorszerű növény, levelei rövidek,
bőrszerűek, a fenyőtűhöz hasonlítanak. Virágai az ágak szélé ülnek. Színük
világoskéktől a liláig, különböző színárnyalatú. Évelő növény. Cserépben
kitehető a kertbe, balkonra, ősszel hűvös, de világos helyen átteleltethető.
Aromatikus, illó olajokat, szaponint és cseranyagokat tartalmaz. Morzsolt levelének
illata enyhén kámforra emlékeztető, keserű ízű.
Friss vagy szárított leveleit egyes leveseken és mártásokon kívül, főleg
bárány-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött
húsételek ízesítésére használjuk. Fokhagymával és kakukkfűvel társítva roston
sülteket, egyéb húsokat fűszerezünk vele, de kerül belőle gombás ételekbe,
hagymás pácok és szószok illatosítására is. Átható aromája miatt kis
mennyiségben kell adagolni.
Fürdővízbe öntött főzete illatosít és frissít.
A népi gyógyászatban számtalan betegségre gyógyírként tartják számon. Íme egy
felsorolás: gyulladásoknál, égési sebeknél, izületi fájdalomnál,
menstruációnál, stressz esetén, fáradtságnál, száraz hajnál, túlzott
alkoholfogyasztásnál ellen, köszvénynél, alacsony vérnyomásnál, görcsoldó,
vércukorszint csökkentő, zsíros bőrt szárító, korpásodást csökkentő,
asztmatikus rohamokat csökkenti.
Szagosmüge
(Asperula odorata L.) vagy (Galium odoratum
Scop.)
A növény magyar neve egy kissé félrevezető, hiszen a
„szag” fogalmához nyelvükben nem igazán kellemes asszociáció társul. A latin
név valamivel találóbb, hiszen az Asperula odorata
második tagja illatosat jelent. Nevezik még erdőmesternek és májusfűnek is.
Évelő növény. Laza, humuszban gazdag talajú, árnyas erdőkben nagy
állományokban termő évelő, illatos növény. Hajtásai kb. 20 cm hosszúak,
felállóak, rendszerint kopaszak, zöldek és négyszögletes keresztmetszetűek. Levelei
6-9-esével örvökben állnak. Az egy örvben található levelek egyforma méretűek,
tojásdad lándzsás formájúak, kopaszok, szélük kissé érdes. Az alsó örvökben
kisebb méretűek a levelek, mint a középső és felső részen. A virágok a szár
csúcsán, laza, bogernyőben állnak. A virágok kicsinyek, pártájuk fehér színű. A
virágocskák tölcséresek, közepükig négyhasábosak. Május második felében
nyílnak. A termés felülete hosszú, horgas csúcsú, serteszőrös.
A szárítmány (Asperulae herba) – gyógyszertárakban,
gyógynövényboltokban is kapható – kumarint, keserűanyagot, cseranyagot
és baktériumölő anyagokat tartalmaz. Teáját vese-, máj- és epebántalmak ellen,
valamint nyugtatóként, vértisztítóként és izzasztónak használják.
Felhasználásra a növény föld feletti részét kell virágzáskor – de nem a teljes
kivirulás állapotában – gyűjteni. Kb. 5 kg friss anyagból lesz 1 kg szárítmány.
Illatanyaga miatt az élelmiszeriparban is felhasználják. Házilag bólét készíthetünk belőle. Dohányt is
illatosítanak a füvével.
Szurokfű (vagy oreganó)
(Origanum vulgare)
Az ajakosok családjába tartozik, csakúgy mint rokona, a majoránna. Régi
fűszernövényünk (vadmajoránna, balzsamfű), felhasználása régen a majoránnáéhoz
hasonló volt, sok helyen annak pótlására is alkalmazták. Manapság inkább csak
olaszos ételeket fűszerezünk vele. Aromája a majoránna és a kakukkfű keverékére
emlékeztet.
Ezeket a fűszernövényeket már a görögök is nagyon kedvelték, annyira, hogy a
hegyek örömének, „Oros ganos”-nak hívták.
Egyiptomban a szurokfüvet gyógyszerként alkalmazták.
Görögországban ma is szabadon nő a szurokfű illatos domboldali mezőkön.
A szurokfű hajtásai kissé szétterülők, levele bors ízű, virága fehér vagy
halvány rózsaszín. A levelek egy erősen antiszeptikus (gyulladáscsökkentő) hatású
anyagot, thymolt tartalmaznak.
A szurokfű forrázata jó köhögésre, idegesség okozta fejfájásra, és nyugtató
hatású is egyben.
Az szurokfű valamivel erősebb ízű a majoránnánál; a jó oregánóból valóban csak
egy csipet kell.
Az oregano süteménybe is finom.
A növény évelő, tőosztással lehet szaporítani.
Majoránnaféléket a lakásban, cserépben is lehet nevelni. Ősz végén vágjuk vissza
egyharmadra a szárakat. Ha ezeket a növényeket (majoránna és szurokfű) tápanyagban
gazdagabb földben neveljük, illatuk is erősebb lesz.
Szárításra a virágzás előtt szedett levelek az alkalmasak.
Tárkony
(Artemisia dracunculus, L.) [Francai
tárkony]
(Artemisia dracunculus, L., var. redowskyi TURCS) [Orosz tárkony]
Tárkonyüröm, estragon, tarragon. Ez a kellemes illatú, finom pikáns ízű
fűszernövény Ázsiában, Távol-Keleten honos.
A termesztését az egyiptomiaktól előbb a görögök, majd tőlük a rómaiak
vették át. Európa – így hazánk is – csak a XVI. századtól kedveli.
A tárkonynak két változata van: francia tárkony, orosz tárkony. A világ
jelentős részén – a Kárpát-medencében is – a francia tárkonyt termesztik.
Magas érdes szárú, felezetlen lándzsa alakú sima levele van, és kicsi sárga
virágú. A fiatal levelek május végén, június elején a legaromásabbak. A francia
tárkonyt tőosztással szaporítják (igen ritkán érnek be magjai!).
Illata kissé az ánizsra emlékeztet, íze inkább csípőskés mint édes. Leveleit
ecetben elrakva, ételek ízesítésére, szárait szintén ecetben eltéve
tárkonyecetként ételek ízesítésére használjuk. Szárítva őrleményként is
forgalomban van.
Salátákhoz, mártásokhoz, ízesítőszerekhez (mustár), páclevekhez, savanyúságok
készítéséhez használjuk.
Bárány-, ürü-, borjú-, továbbá vad- és szárnyas húsból készült ételek
kiváló ízesítője. A zöldbabból készült ételek kiváló zamatot kapnak tőle.
Előnyös tulajdonsága még, hogy más fűszerek aromáját is fokozottan kiemeli.
Teája vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású. A népi „orvoslás”
hurutos megbetegedésekre, a magas vérnyomás ellenszereként alkalmazza.
Turbolya
(Anthriscus cerefolium)
A petrezselyem zöldjéhez hasonló fűszernövény, kis fehér virágokkal.
Gyorsnövekedésű növény, leveleit már vetés után 4-5 héttel vághatjuk.
Íze erősen eltérő a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és
ánizsillatúak. Ezért édes petrezselyemnek is nevezik. Levesek, saláták, mártások
ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, továbbá tojásételek
fűszerezésére is. A francia konyha „fines herbes”, azaz finom fűszernövények
egyike.
Vasfű
(Verbena officinalis)
(Közönséges vasfű)
Árokpartokon, utak mentén mindenfelé növő jelentéktelen kinézetű
50-80 cm magas növény (ránézésre gyomnak tűnik), hosszan elágazó szárral, és
apró ötszirmú kékeslila vagy fehér virágokkal.
Uborkafűnek is hívjak, mert savanyúság eltevéshez szokták használni (a gyökerét
inkább). Gyógynövényként erősítő, máj- és epegyógyító teákba teszik. Nagyon
régi gyógynövény, a rómaiaknál mindenfele vallási szerepe is volt, amulettként
hordták.
Zeller
(Apium graveolens)
Az ernyősvirágzatúak közé tartozó, Európa tengerpartjain,
Ázsia Nyugati részén, Afrikában és Amerikában honos növény. Hazákban főleg a
gumós, külföldön a metélő típusokat termesztik.
Gumója és zöldje is felhasználható. Átlagos C-vitamin tartalmán kívül sok
ásványi anyagot, elsősorban kalciumot és foszfort tartalmaz. illóolaj tartalma adja
sajátos ízét. Gumójából levesek ízesítésén kívül levest, salátát
készíthetünk. Levélzetét fűszernövényként ételek ízesítésére használjuk
fel. Felhasználhatjuk mártások készítésére is.
A zeller gumóját éles kis késsel vékonyan hámozzuk, mivel a legtöbb
értékes ásványi anyag közvetlen a héj alatt található.
A megtisztított zellert vízcsap alatt, erős vízsugárral, jól ledörzsölve mossuk
tisztára.
Mielőtt hideg vízbe tennénk, citrommal dörzsöljük be, így elkerülhetjük az
elszíneződést.
Ha salátát készítünk, a zellert mindig csak roppanós puhára főzzük.
Finom reszelőn lereszelve, kevés citromlével ízesítve, gazdag ásványianyag-tartalma
miatt – különösen a téli időszakban – természetes gyógyszer.
Mindig bő vízben főzzük. Főzőleve más zöldséglevesek kitűnő alapja lehet.
A zellert és a belőle készített ételeket mindig visszafogottan, szerényen
fűszerezzük, hagyjuk érvényesülni jellegzetes ízét és illatát.
Levelét száraz, szellős, hűvös helyen, csokorba kötve száríthatjuk. Megmosva több
hónap múlva is friss aromát kölcsönöz ételeinknek
Halványító
zeller
(Apium graveolens var. secalinum)
Nálunk még kevéssé ismert és használt zöldségféle, pedig az egyik
legfinomabb, és szinte egész évben kapható – a fő szezonja októbertől márciusig
tart. Hazánkban nemigen termesztik – angol zellernek is hívják –. Importáljuk, esetleg
nagyobb piacokon, szupermarketekben kapható. Alacsony energiatartalma miatt diétában is
ajánlott, általában salátákhoz használják .
Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a levélnyelek zsengék, zöldek, rugalmasak és
húsosak, a levelek pedig frissek, zöldek legyenek. Ha a szárak puhák, illetve barnás
színeződések vannak a növényen, akkor már nem friss.
A halványító zellert tárolhatjuk a hűtőszekrény alsó részében 2-3 napig, nyirkos
papírtörlőbe vagy konyharuhába csavarva.
A világoszöld – majdnem sárga – leveleket levágjuk, és a már elkészült ételhez
adjuk, ne főzzük együtt az étellel. A vastagabb levélnyelekről a „szálkákat”
lehántjuk, akár a rebarbaránál. A friss, gyenge, ropogós levélnyeleket érdemes
nyersen felhasználni: vagy feldarabolva adjuk salátákhoz, vagy egészben tálalhatjuk
más feldarabolt zöldségekkel együtt, amelyekhez úgynevezett dipet, mártogatós
szószokat adhatunk. Csak a vastagabb részeket érdemes megpárolni. Jellegzetes,
intenzív íze van, ezért nem nagyon kell fűszerezni.
A halványító zeller gazdag ballasztanyagokban, kalciumban, káliumban. Tartalmaz még
szénhidrátokat, zsírt, fehérjét, foszfort, magnéziumot, nátriumot, vasat, A-, B1-,
B2-, C-vitamint és niacint.
A halványító zeller (világos zöld – majdnem sárga – ) és úgy néz ki mint a
hosszúra és vastagra nőtt zeller szára és kevés levél van rajta. A halvanyitó
zeller inkább szár.
Zöldpetrezselyem
(Petroselium hortense)
A növény illó olajat,: karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat
tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára nagyon előnyös; ezért főleg télen
használjuk bőségesen.
A petrezselyem zöld a petrezselyem (fehérrépa) levele, de külön levélpetrezselymek
(metélőpetrezselyem) is léteznek.
A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító,
étvágygerjesztő hatású.
Egyetlen háztartásból sem hiányozhat, leveseinkhez, főzelékeinkhez szinte
nélkülözhetetlen nem csak ízesíti, de díszíti is ételeinket. Használjuk egészben
is: csokorban főzzük olyan ételbe, amiből azután kidobjuk, illetve frissen,
díszítésre legtöbbször mégis finomra vágva vagy morzsolva kerül ételeinkbe.
Nagyon jól felhasználható bizonyos szagok (bélszag) eltüntetésénél,
ugyanis, ha a sütésre elkészített kacsát; libát, csirkét apróra vágott
petrezselyem zölddel bedörzsöljük vagy csomóba kötve a szárnya belsejébe tesszük,
majd alufóliába csomagolva megsütjük, akkor illata elnyomja a sokak által olyan
kellemetlennek mondott bélszagot.
A petrezselyem nem fagyérzékeny, ezért a legkorábban vethető zöldségféle. Vethető
ősszel is; így tavasszal korábban indul fejlődésnek és korábban szedhető.
Legelőször a csomózásra alkalmas rövid vagy félhosszú gyökerű fajtákat vessük.
Az eltartásra szánt hosszú gyökerű fajtákat március második felében. és április
elején vethetjük. Téli tárolásra a gyökereket október végén vagy november elején
szedjük föl és vermeljük.
A petrezselyemhajtás sem nehéz feladat. Csak zöld leveléért hajtatjuk. Az ősszel
felszedett rövid gyökereket 10x5 cm-es távolságra vermeljük, úgy, hogy csak a
gyökérnyak lássék ki a földből. A kihajtott leveleket állandóan, egész télen és
tavasszal is szedhetjük. Nagyon jól hajtatható megfelelő nagyságú cserépben is,
amit a konyha vagy más melegebb helyiség ablakába is tehetünk.
A metélőpetrezselymet érdemes virágládában vagy lapos cseréptálban otthon is
nevelni: télen is friss zöldfűszerünk lesz, de a petrezselyemgyökér levágott
(8–10
mm) felső korongját lapos tálkában vízbe állítva is hajtathatunk friss zöldet.
A levágott petrezselyem vízbe téve (vigyázzunk, hogy a hűtőszekrény alsó
rekeszében ne fagyjon meg!) sokáig friss marad.
Tartósíthatjuk fagyasztóban petrezselyem-kockaként: megvágva vagy kevés vízzel
illetve olajjal elturmixolva jégkocka tartóban, egy felhasználásra való adagokban
lefagyaszthatjuk. A jégkocka tartóból kiszedve kevés helyet foglal, és egész évben
rendelkezésünkre áll a friss, vágott petrezselyem. Az olajos kockát használhatjuk
rántásba, a vizeset olyankor, ha csak a főzés végén adjuk az ételhez. (Egyszerre
nagyobb mennyiséget turmixgéppel érdemes feldolgozni. Célszerű a zacskón
megjelölni, hogy vizes vagy olajos.)
Szárítani a megmosott, lecsurgatott leveleket szétterítve, meleg helyen, de nem a
napon kell. Szárítás után szoktuk elmorzsolni. Szárított petrezselyem készen is
kapható. Ha megszórásra használjuk, célszerű előbb kevés vízben megáztatni,
jobban fog hasonlítani a frissre.
Zsálya
(Salvia officinalis)
Kiss Dénes LászlóC