Fűszerek
II.
Virágok, termések, magok
Áfonya
Fekete
~ (Vaccinum
mirtillus L.) Savanyú tölgyes és bükkös erdők
talajának lakója. A sekély, savanyú talajú erdők
jellegzetessége. Általában csoportosan-tömegesen jelenik
meg, behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is. Alacsony
növésű, gazdagon elágazó félcserje, kúszó, legyökeresedő ágakkal,
amelyek szögletesek, zöldes színűek. A gömbös, korsó alakú párta
halvány zöldes-vörös színű. A levelek tojásdadok, kihegyezettek,
finoman fűrészesek, kopaszak. Az érett bogyó gömbös, feketés-kék,
hamvas. Gyümölcse közkedvelt lekvár, szörp, bor, likőr
formájában. Vadhúsból készült ételek díszítő- és ízesítő anyaga,
körete. Gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények
ízesítője, tölteléke. Nyersen fogyasztva gazdag A, D, C
vitaminforrás, vasban is bővelkedik. Hasmenés, fogínygyulladás
régről ismert gyógyszere is. A levéből főzött tea epe- és
hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó,
akár nyersen is.
Vörös
~ (Vaccinium
vitis-idea L.) 10-30
cm magas, örökzöld félcserje. A szár hengeres, kúszó, vége
felemelkedő. A levelek visszás-tojásdadok, áttelelők, bőrneműek,
szélükön visszahajlók. Sötétzöldek, alul világosabbak, szórtan
mirigyesen pontozottak. A virágok végálló, lekonyuló fürtben
csoportosulnak, rövid kocsányúak, illatosak. A párta 8-10 mm
hosszú harang alakú, négy cimpájú, fehér vagy rózsaszín. A bogyó
termés éretlenül fehér, éretten kárminpiros, gömbölyű,
csészemaradványtól koronázott, lisztes, ehető. Nálunk
VÉDETT
növény!
|
|
Ánizs
(Pimpinella
anisum)
A növény a mediterráneumban honos, de
Közép-Európában és a világ más tájain, így nálunk is termesztik.
Fűszerként való használatáról már az ókori Egyiptom területéről is
vannak bizonyítékaink. Az ókori keleten fizetőeszköz is volt.
Pannóniába a római katonák hozták be. A középkor kedvelt fűszere
volt.
A közönséges ánizs egyéves lágy szárú növény. Hazánk bármely
területén termeszthető, a legtöbb talajon jól fejlődik. Melegigényes
növény, szaporítása magról történik, március közepén-végén 40 cm-es
sortávolságra vetik A beérett termést júliustól lehet
begyűjteni.
Jellegzetes illatú, édes aromájú mag. Sokfelé
általánosan használják főzelékfélék (káposzta, tök, cékla, sárgarépa)
ízesítésére; a magyar konyhában inkább gyümölcskompótok,
gyümölcsrizs, édes rizs, sütemények, édességek fűszere.
Étvágyjavító,
emésztést elősegítő, vértisztító; felfúvódást szüntető, gyomor-, bél-
és epebántalmak elleni teakeverékek alkotója. A gyermekgyógyászatban
szélhajtóként alkalmazzák. A háziállatok féregűző szereinek alkotója.
Tetű elleni bedörzsölőszereknek is
komponense.
Boróka(bogyó)
(Juniperius
communis L.)
(Juniperi
fructus)
Hazánkban
síkságon, hegyvidéken egyaránt őshonos, örökzöld gyalogfenyő második
éves, érett, sötét kékesfekete, hamvas-fényes, meghúsosodott
tobozbogyója a borókabogyó. A feketeborsnál valamivel nagyobb szemű.
Íze csípős, édes-kesernyés, zamatos, nagyon aromás. Illó olajat,
juniperint, fehérjét, gyantát, viaszt, gumit és pektint tartalmaz.
Frissen vagy szárítva egészben vagy őrölve használjuk. Különösen
vadhús ételek kiváló fűszere, de mártások, pácok ízesítésére, sőt,
húsok füstölésére is kitűnő. Kellemes illata miatt a húspácok és
húsfüstölő szerek egyik legfőbb alkotórésze. A grillezett húsok
borókás füstben finom aromás ízt kapnak.
Főzelékek, saláták,
marinírozott halételek, vadpástétomok fontos ízesítője.
A szatmári
vidéken a töltött káposztához és a „tőtikéhez”
is tesznek néhány szemet.
Pálinkát is készítenek belőle
(Borovicska és Gin). Savanyúság eltevésénél is van szerepe.
Jó
gyomorerősítő, izzasztó és szélhajtó hatása van. Főként
vizelethajtóként használják (lekvárt készítenek belőle!).
Bors
(Piper
nigrum)
A fekete- a fehér- és a zöld bors egy
trópusi cserje különböző érettségi fázisban szedett és
különbözőképpen kezelt termése. Nem rokonuk, csak formailag, aromában
vagy csípősségben hasonlít a szegfűbors, szecsuáni bors, a németbors,
a csomborbors, a cayenni bors (a törökborsról csípős pirospaprika
magyar névváltozata nem is beszél).
Legismertebb a fekete bors: az
éretlen szárított termés, ez a legerősebb aromájú változat. Egészben
(pl. gulyásokba, pácokba), frissen durvára törve (pl. húslevesekbe)
vagy őrölve használjuk.
A feketénél is éretlenebbül szedett,
többnyire ecetes vagy sós lében kapható termés a zöld bors. Általában
egészben felhasznált pikáns fűszer.
A fehér bors az érett, hántolt
termés, a feketénél kevésbé csípős, nem annyira agresszív
aromájú.
Mindhárom változatával óvatosan kell bánni; sok diétában
tilos is (ilyenkor ott a borsikafű).
Capri (Capparis
spinosa) Elő-Indiából és a Kaukázus
területéről származó, Dél-Európában és a Földközi-tenger
partvidékén honos cserje néhol, mint haszonnövényt is művelik.
Ecetben, sóban – vagy mindkettőben együttesen – ,
olajban eltett, még ki nem nyílott virág fonnyasztott bimbója a
„~bogyónak” nevezett fűszer. A
Földközi-tenger környékéről származó, sós ecettel tartósított áru
zöld színű, zárt bimbójú, nem túlságosan puha, kellemesen
kesernyés és csípős, jellegzetesen fanyar fűszer. Halkonzervekhez,
mártások, pástétomok, vadas ételek, húskocsonyákat, körözöttek
ízesítésére használjuk. Hidegtálak díszítésénél is jelentős
szerepe van. Étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő hatású.
Tartalmaz rutint, amely egy természetes bioflavonoid, erősíti az
immunrendszert a C-vitaminnal karöltve. Sok más növény,
leginkább a mocsári gólyahír bimbójával hamisítják. Mexikóban a
nyílmérget adó Larrea tridentata ártalmatlan, ecetben
elrakott bimbói a kaprit pótolják.
|
|
Cardamom (Elettaria
cardamomum Maton) Származása:
Elő-India délnyugati partvidéke, Malabár-partok honos. A
Cardamomum név a görög kardia = szív és amomum = fűszer szavakból
származik. Vadon
termő és igen sok trópusi vidéken termesztett, évelő növény.
Lágyszárú. Vegetatív és generatív módon is szaporítható. A meleg
párás klímát kedveli, de a talaj nem lehet vizenyős. Tápanyag
igényes. Lakásban is nevelhető a megfelelő körülmények biztosítása
esetén. A növény 2-3 méter magasra megnövő szárai csak a
leveleket hordozza, a virágos szár 30-50 centiméter hosszú. A tok
termése háromszögletű, 15-20 milliméter hosszú, igen vékony falú.
A termés celláiban 10-20 mag van. 3-4 milliméter vastagok. Az
indiai Malabár-cardamom története azonos korú az emberi
civilizáció történetével (már szanszkrit írások is említik a
cardamomumot). A friss Malabár-cardamom aromája, formája és
papagáj-zöld színe különleges. A toktermés fala semmiféle íz-,
olaj- és illóanyagot nem tartalmaz. A benne lévő magvakat
használják fel. Ezek íze gyengén kámforos, aromás szagúak, enyhén
csípős ízűek. Tartalmaznak még illóolajokat (eukaliptol, kámfor,
limonén stb.), cukrot 20-40% keményítőt, 10% egyéb olajakat. Ha
tehetjük akkor friss zöld magot használjunk, mert a szárított
termés jelentős mennyiségben veszít íz-és illatanyagából. A
termést tejesen kifejlődött állapotában, de még zölden (az érés
előtt) szedik le, majd szárítják. Ez a „barna”
kardamomum. Klasszikus felhasználó országok: Közép-Kelet
országai (Arab világ), Közel-Kelet, Skandináv országok,
Oroszország egyes vidékei, Japán. Arab országokban nem múlhat
el nap egy 'Gahwa' „kotyvasztása” nélkül. Ez kávé az
Arab vendégszeretet nélkülözhetetlen eleme. A
svédek az almapudingjukba, Norvégiában húsok, darált húsok
(hamburger, kolbász) ízesítésére használják. A világ többi
részén főként Curry porok
alkotóelemeként ismert. Kozmetikai ipar is
felhasználja. Szívizomműködést
serkentő, emésztést javító (gyomorerősítő, szélhajtó), köhögést
csillapító és tonizáló szer.
|
|
Cayenne
bors, chilipaprika
(Capsici
fastigiati) Nem borsféle, hanem nagyon
csípős, hegyes, piros, a trópusokon termő paprikafajta, a
hazánkban is termesztett cseresznyepaprikának
egy közeli rokona. Nálunk egy aprótermetű változata
díszpaprikaként ismert. Sok helyen úgy is használják, mint nálunk
a zöldpaprikát kínai, indiai, mexikói ételekhez nyugodtan
használhatunk helyette közönséges, de lehetőleg piros színű
zöldpaprikát (akinek így nem elég csípős az étel, kiegészítheti
dísz- vagy cseresznyepaprikával). Mártásokhoz, salátákhoz,
sertés-, marha- és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez,
valamint grillezett húsokhoz használjuk. Nálunk cayenn bors
néven, őrölt változata kerül forgalomba. Chili fűszerkeverékek,
mártások alapanyaga. A maják úgy tartották, hogy a csípős
paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket, illetve a fogíny
megbetegedéseit. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel
borogatták fájó, meghúzódott izmaikat, törött csontjaikat. A
chili paprika rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és
megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az
acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) okozta
károsodásoktól. A kapszaicin*
tartalmú kenőcsök, illetve tapaszok áldásos hatást fejtenek ki a
fájó hátra, csillapítják a reumatoid artritises (reumás ízületi
gyulladás) és a szenzoros neuropátiás panaszokat (az érzékelő
idegek betegsége) és a diabetes mellitus gyakori kísérőjelenségét.
Sokak tapasztalták már, hogy fejfájásuk, migrénjük nyom nélkül
eltűnik, ha kapszaicines orrsprayt használnak. A kemoterápiával
kezelt rákbetegek érzékeny szájnyálkahártyája gyakran begyullad,
számukra a kapszaicines bonbonok szopogatását
javasolják. Mindemellett a kapszaicin megvédi az örökítő
anyagot (a DNS-t) sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító
hatásával szemben; serkenti a keringést és lázcsillapító hatású.
Néhány orvos véleménye szerint a kapszaicin védelmet biztosít a
gyomorfekély, illetve a patkóbélfekély kialakulása ellen is.
*
kapszaicin: alkaloid, mely a
paprika csípősségét okozza, zsírokban, olajokban oldódik, a víz
csak „szétteríti”.
|
|
Citrom (Citrus
medica L.) Jelenlegi
tudásunk szerint a ma ismert citrom a XII. században került
Európába. Hazánkba reneszánsz királyunk Mátyás által került,
aki Itáliából hozatott először citromot a királyi udvarba. A
citrom egyébként Elő-Indiában honos, Európa déli részén és a meleg
égöv más helyein is termesztett örökzöld növény termésének a héja
adja a fűszert. A citrom 3-5 m magasra is megnövő cserje vagy
fa. Levelei kemény, bőrszerű tapintásúak, világoszöld színűek,
kerekded lándzsa alakúak, 2-3 évig is élnek. Nagyméretű, 2-3
cm-es virágai fehér színűek. A narancstermés általában ovális
alakú, és csúcsban végződik, gerezdekből áll, a világos
sárgászöld, rostos, lédús gyümölcshúsban a termés közepéhez közel
ülnek a hosszúkás, kb. 1 cm hosszú, egyik végükön kihegyesedő
magvak. Magvetéssel, dugványozással is szaporítható. Hazánkban
április végétől szabadban is lehet tartani, ám a hidegek
beálltával fagymentes, napos helyre kell vinni, ahol a hőmérséklet
10-12 °C körüli. A magról nevelt citrom 10-15 év után kezd
virágozni és termést hozni, rendszerint gyenge minőségű, ezért a
2-3 éves magcsemetéket célszerű szemezni, esetleg oltani. Egész
évben virágzik és termést hoz. Az érett termés héját
feldarabolják és szárítják; ez képezi a fűszert. A héj
tartalmaz: illóolajat (limonén, linalool, geraniol stb.),
flavonoidokat, limonoid keserűanyagot, kumarinokat. A gyümölcs
héját nyersen és szárítva is használjuk gyümölcslevesek, szószok,
kompótok, puncsok, hidegtálak készítésénél. A citromhéj fűszert
úgy készítjük, hogy a friss, megmosott terméseket vékonyan
meghámozzuk ügyelve arra, hogy a fehér belső résztől mentes
legyen, mivel az keserű és a citrom héját élvezhetetlenné
teszi.
A nyers héjjal alkoholtartalmú és alkoholmentes
kevert italokat fűszerezhetünk és díszíthetünk. Az így
készített fűszert felhasználja az édesipar és a likőripar is. A
citrom maga szörpök és üdítőitalok gyártásának
alapanyaga.
Háziasszonyaink sokan nem is gondolják, hogy a
hazánkban teázásra elkönyvelt citrom héja, leve sokoldalúan
felhasználható konyhafűszer. Otthon a legjobb friss állapotban
tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen. A citromlé
vitaminokban gazdag. A citrom kipréselt leve fontos
C-vitamin-forrás (52 mg C-vitamin található 100 gramm citromban),
ezen felül tartalmaz még P-vitamint, szerves savakat, szelént,
rostokat, stb. Mindezek mellett sok gyógyhatású vegyületet
tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert és a vérereket,
elősegítik a bőr gyógyulását, sőt még bizonyos rákos
sejtelváltozásokat is gátolhatnak. A citrom majdnem minden olyan
anyagcsere folyamatokat aktivizál, amely a zsírégetéshez fontos,
emésztésserkentő és gyomorerősítő hatása is van.
Rendkívül
ízletessé tehetjük egyes salátáinkat azzal, ha citromlével
ízesítjük, tálaljuk –és nem konyhaecettel–, mert így
sokkal aromásabb és a szervezet számára is egészségesebb
lesz. Nyers héját megreszelve dió-, máktöltelékbe,
fűszertésztákba, túrótöltelékbe használják. A citrom héja vagy
leve felhasználható még gyümölcslevesek, kompótok, turmixitalok,
rizsételek, puncsok, szószok, hidegtálak stb. ízesítésére.
Meghűléses esetben, többször kúraszerűen fogyasztva: 5 citrom
leve, ugyanannyi forró vízzel, mézzel vagy cukorral elkeverve
nagyon jó szolgálatot tesz.
|
|
Csillagánizs (Illicium
verum Hook.) Magyar neve az aroma
hasonlóságán alapszik: az ánizs egynyári lágyszárú növény magva,
míg a csillagánizs Dél-Kínában és Dél-Ázsiában több helyen
termesztett – 4-5 méter magasra is megnövő –
örökzöld fa vagy cserje termése. A csontkemény, nyolcágú, kívül
érdes, belül sima, fénylő, csillag alakú, 12-17 mm átmérőjű
termést az ágacskákban „lakó” 3-4 mm nagyságú,1-2 mm
széles magvakkal együtt használható. A terméskék ánizsszagúak és
-ízűek. A termés külső része tartalmazza az illóolajat, a
magvakban nincs illóolaj Európa a XVI. század óta
ismeri. Szaküzletekben kapható, de tökéletesen
helyettesíthető ánizzsal. A csillagánizs nagyon erős fűszer, egy
szem csillagánizs, egy mokkáskanálnyi ánizzsal
helyettesíthető. Felhasználása az ánizshoz hasonló:
gyümölcslevesek, sütemények, kompótok, likőrök stb. készítéséhez
alkalmas. Görcsoldó, szélhajtó, ízjavító hatása miatt
gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek komponense. Szájvizek,
fogkrémek készítésénél is felhasználják.
|
|
Édeskömény,
gumós édeskömény
(Foeniculum
vulgare)
Görög
széna (Trigonella
foenum-graecum L.) Bakszaru
vagy bakszarv, görögbab, lepkeszeg, bakszarvú
lepkeszeg, hüvelyes, egynyári lóhereképű fű, hosszú,
kecskeszarv alakú, de felfelé görbülő hüvellyel. A rokon
Melilotustól a megnyúlt, sokmagú, a lucernától az össze nem
csavarodó, a lóherétől pedig a kehelyből kinyúló, hosszabb hüvelye
különbözteti meg. Leginkább a mediterrán flórában tenyészik,
hazánkban 2 faja terem. A Troenum Groecum L., erős
kumarinszagú, napjában a szagát 7-szer veszítené és nyerné vissza.
0,16-1 méter magas, virága magános vagy páros, zöldes-fehér;
hüvelye kopasz, egész 7 cm. hosszú, széles, kissé sarlóalakra
görbülő. Levélkéje hosszas-ékalakú, fent fogas. Keleten és
Görögországban honos. A rómaiak siligua, silicula vagy silicia, a
görögök thliz vagy boukeraz néven ismerték. Füve erős szagánál
fogva csak más takarmányfűvel keverve értékesíthető. A T. elatior
Sibth., Ázsiában és Európa D-i részén vetésben nő. Ez Dioskorides
lotos agriosus nevű orvosi növénye. Gyógyhatása:
Koleszterincsökkentő, torokfájás, nőgyógyászati problémák, izületi
gyulladás. Az összetört mag főzete bélgörcsöt szüntető, szélhajtó,
húgykőoldó hatású. Forrázata enyhíti a torokfájást, az izületi
gyulladásokat, elősegíti a menstruációt. Csökkenti a vércukor- és
koleszterinszintet is. Őrleményéből pépes borogató készül sebek és
gyulladások enyhítésére. Az utóbbi években ismét használatba
került a lepkeszeg magja, mint hajnövesztő szer. A
kísérletek eredményei rendkívül biztatóak. Főleg a kopasz foltok
gyógyítására alkalmas. Terhes nők ne használják méhösszehúzó
hatása miatt!!! A
mag őrlete ánizsra jellemző illatú. Tartalmaz: trigonellin
alkaloidot, szaponint,
nikotinsavat, nyálkát, rutint, zsírosolajat, fehérjét,
cserzőanyagot. mag por curry
porok alkotórésze, a görögök mézzel elkeverve nyersen, vagy
főzve fogyasztják, Egyiptomban kenyérkészítéshez napjainkban is
népszerű. A T. suavissimat Miq. Új-Zélandban főzeléknek
termesztik. Nálunk a rokona a Bakszarvú lepkeszeg (Trigonella
gladiata STEV.) VÉDETT
növény!
|
|
Kapri
(Capparis
spinosa)
Koriander (Coriandrum
satium) A mag illóolajat, zsíros
olajat, cukrot, fehérjét és C-vitamint tartalmaz. Ez nyersen vagy
leforrázva teaként fogyasztva étvágygerjesztő, emésztést
elősegítő, nyugtató hatású, emellett enyhíti a migrénes panaszokat
is. Régi (nálunk kissé elfelejtett) már az
Ebers-papiruszon és a Bibliában is említett fűszernövény, amit
„soknevűsége” is mutat: beléndfű, cigánypetrezselyem,
zergefű, kínai
petrezselyem. Európában a rómaiak honosították meg,
akik köménnyel, ecettel és korianderrel dörzsölték be a
tartósítandó húsokat. Zöldjét a petrezselyemhez hasonlóan
lehet felhasználni. Drappos, gömbölyű magvát (coriandri fructus)
elsősorban pácokhoz és tartósított savanyúságokhoz használjuk, de
sültek és káposztás ételek ízesítésére is ajánlható. Mind a
savanyú-pikáns, mind az édes fogások fűszere lehet. Aromás
levele a közel-keleti és ázsiai konyhákban mint fűszer és köret
egyaránt kedvelt. Tőlevelei frissen pörköltbe, salátába, mártásba
jók. Magjait egészben levesekhez, zöldségételekhez és
savanyúságokhoz adhatjuk hozzá; őrölve húsokhoz, kolbászokhoz,
mártásokhoz használhatjuk, de almás pitébe is kitűnő. Gyökerét
frissen, mint zöldséget fogyaszthatjuk. Lepárlással nyert, erős
illóolajával parfümöket, füstölőt illatosítanak; csokoládék,
likőrök, orvosságok, fogkrémek ízesítésére használják. (Ha
otthoni termesztésével szeretnénk megpróbálkozni, a következőket
kell figyelembe vennünk: A magokat 1-1,5 cm mélyre kell
ültetni áprilisban vagy májusban. A csírázás 3 hetet vesz igénybe,
s körülbelül 3 hónap múlva lesznek érett magjai. A növény a
nedves, porhanyós talajt és a napfényt szereti. Ritkításkor kb. 20
cm-es távolságot hagyjunk közöttük. A magok szedését akkor lehet
elkezdeni, amikor már barna színűek. Illatanyagai ekkor kezdenek
kellemesek lenni. Szárítsuk meg és légmentesen záródó edényben
tároljuk. A teljes növény illata korával egyre kellemesebb lesz.
Hagyjunk néhány magot a földre hullani a jövő évi termés
biztosítása érdekében.)
|
|
Kömény
(Carum
carvi)
Egész
Európában, Nyugat- és Dél-Ázsiában honos. Hegyvidékeink nyirkosabb
részein vadon termő és sok helyen nálunk is termesztett kétéves
növény. (Ismeretes egy- és többéves változata is.) Az ókor óta
fűszerként tartják számon. Európában csak a XIII. században terjedt
el széles körű használata. Kétéves, ernyősvirágzatú, kb. 60 cm
magas fűszernövény. Érett félhold alakú, barnás színű termése a
köménymag. Hazánkban is termesztik. A kellemes aromát és ízt
adó hatóanyaga az illó olajban lévő karvon. Tartalmaz: 3-7%
illóolajat (50-60% karvon, 30% limonén, dihidrokarvon, karveol stb.),
cserzőanyagot, gyantát, 10-20% zsírosolajat, 20% fehérjét.
Levesek,
főzelékek, káposztából és burgonyából készült ételek; párolt és sült
húsok, kolbászok kedvelt fűszere. Használják még sajtok, sajtkrémek,
saláták, körözött ízesítésére, de izésítenek vele kenyereket,
pogácsákat, sós teasüteményeket. Fűszerkeverékek és -kivonatok egyik
alapanyaga.
A belőle nyert illóolajat különböző likőrök
készítéséhez használják.
Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó
hatása miatt teakeverékek alkotója. Fűszereink
hamupipőkéje.
Savanyúságok, savanyú káposzta elengedhetetlen
fűszere.
Mazsolaszőlő (Vitis
vinifera L.)
Mazsolaszőlőt Perzsiában és Egyiptomban már i.e. 2000-ben
termesztették. Az aszalt szőlőt a Biblia is említi, Dávidnak
–i.e. 1110 és 1070 között– egyebek mellett száz,
mazsolás kalácsot ajándékoztak. Az ókori görögök és rómaiak
templomaikat díszítették mazsolával, sportesemények alkalmával
pedig díjként osztogatták az értékes csemegét. A mazsolát
főként Kis-Ázsiában (Anatólia), Görögországban, Spanyolországban
(Malaga) készítik. Mazsolának a magnélküli édes szőlők a
megfelelőek. Kis-Ázsiában a magvatlan piros, fehér és kék
szultánia szőlőből készítik a mazsolát, míg Görögországban az apró
szemű piros, fehér és kék korintusi mag nélküli szőlőből készítik
a mazsolát. A természetes mazsolát úgy „készítik",
hogy a beérett szőlőt fürtöstől a tőkén hagyják, szárítják,
aszalják, amíg a színe szürkésfekete vagy szürkésbarna lesz. A
héja így meglehetősen vastag marad. A jól megérett szőlőt
óvatosan szüretelik. Ezután válogatják, tisztítják, hideg vízben
megmossák, lúgozzák, szárítószérűkre rakják ki a szőlőtálcákat
vagy papírfóliákra, vagy csak a döngölt agyagtalajra rakják a
fürtöket. Az aszalás során a nedvességtartalom ¾-e
eltávozik. A közvetlenül napfényen aszalásnál jobb a
tálcarakásokban aszalt szőlő, ez esetben ugyanis a fürtök, a
szemek árnyéban aszalódnak és szebb színűek maradnak. Az
aszalványt lebogyózzák, kénezik, belső összetétel és bogyóméret
alapján osztályozzák, csomagolják. A világos színű
aranymazsolát úgy nyerik, hogy a szemeket lúgba mártják, 2-4 órán
át kén füstjébe helyezik, majd szárítják. A csak kénnel
halványított mazsolát az aranymazsolához hasonló módon
előkészítik, majd 3-4 órára napra teszik, végül a szárítást
árnyékban, több héten át folytatják. A csak lúggal halványított
mazsolát kénezés nélkül napon vagy szárítóban aszalják. Ha
hirtelen szárítják ki, a mazsola színe világos borostyán sárga
vagy középbarna, az állaga pedig mérsékelten lágy lesz. A
legértékesebbnek a színes szőlőből készült mazsola számít, hiszen
a színes szőlő –főként a fekete szőlő– héja magas
rezveratrol tartalmú, mely antioxidánsként fejti ki hatását. A
rezveratrol egyes kutatások adatai szerint képes az aromatizáció
gátlására és így a férfi nemi hormon szintek pozitív irányú
befolyásolására. Ezekben a szőlőkben nagyobb mennyiségben
találhatók meg a bioflavonoidok, a P-vitamin, mint a fehér
szőlőkben. A P-vitamin a C-vitaminnal
együtt rendkívül előnyös szervezetünknek, mert gyulladás gátló,
allergiaellenes, baktérium- és vírusölő hatású. Segíti az
emésztést, vérnyomás stabilizáló, kevés A-, B- és C-vitamint is
tartalmaz, nem utolsó sorban a magas koleszterin egyik legjobb
ellenszereként tartják számon. Úgy tartják, hogy rendszeres
fogyasztása káliumtartalmának köszönhetően megakadályozza a kisebb ráncok, szarkalábak kialakulását. A
mazsola a diétázók számára kiváló vasforrás! Egyes vizsgálatok
szerint a mazsola fogyasztása jót tesz a fogaknak és az ínynek. A
mazsola, vagyis az aszalt szőlő ugyanolyan előnyös tulajdonságokat
mutat, mint a friss szőlő, de szárított formában magasabb a
cukortartalma, amit a cukorbetegeknek figyelembe kell venniük.
Sokkal finomabb lesz a mazsola, ha felhasználás előtt egy napig
rumba vagy borba áztatjuk, és úgy tesszük az édességhez. Túró-,
dió-, máktöltelékbe, fűszertésztákba, fűszeres rizsekhez, marha-,
szárnyas- és vad ételekhez fűszerezésre használják. (Őzfilé
mazsolás mártással, Mazsolás marhanyelv, Mazsolamártás.)
|
|
Mustár(mag)
(Sinapis
alba)
Őshazája
Dél- Délkelet-Európa. Régi idők óta ismert és használatos fűszer. A
fehérmustár magja gömbölyű, fakósárga, szagtalan, enyhén csípős ízű.
Illó olajat, zsírolajat fehérjét tartalmaz. Konyháinkban a fehér
mustármagot használjuk különböző páclevek, vegyes saláták,
savanyúságok fűszerezésére.
Hideg sült húsokhoz, virslihez,
kolbászokhoz, pástétomok ízesítéséhez használjuk. Mártások,
halmarinádok, különböző izületi betegségek ellen is fogyasztják
étkezés előtt, szétrágás nélkül.
Narancs
(Citrus
aurantium L.)
Az Elő-Indiából származó növény
érett gyümölcshéjának megszárított külső rétegét használják
fűszerként. Arab közvetítéssel került Szicílián keresztül Európába a
keresztes háborúk idején. Hazánkban a XVI - XVII. században a budai
királyi palota és néhány főúr kastélyának különleges növénye.
Olaszországban, Görögországban, a világ mediterrán területein
mindenütt termesztik.
Az örökzöld növény kis fává fejlődik;
alacsony törzsű és általában gömb formájú a lombkoronája. Levelei
2-1,5 cm hosszúak, 1,5-8 cm szélesek. A levélnyelek két oldalán
félköríves levéllemezek találhatók. Ez különbözteti meg a többi
Citrus fajtától. Fehér vagy sárgás színű virágai 2-3 cm átmérőjűek,
egyesével vagy csoportosan nőnek. Termése hártyás falakkal osztott
bogyó. Szemzéssel célszerű szaporítani; a legjobb a citrom alany.
A
héját rendszerint hegyes, elliptikus alakú szeletekre vágják,
szárítják és külföldön így kerül a kereskedelembe.
A drog kívül
vörössárga, az illóolajtartóktól gödörkés felületű, belül sárgásfehér
vagy fehérszínű, illatos, íze aromás, alig keserű. Tartalmaz:
illóolajat (limonén, terpineol; terpinén, citrál stb.),
keserűanyagot; flavonoidokat, karotinoidot.
Felhasználják a
cukrászatban sütemények, krémek ízesítésére. Fűszerkeverékek,
fűszerkivonatok alkotóeleme, készítenek belőle alkoholmentes
italokat, szörpöket, aromaanyagokat, illóolajat. Cukorral
bevont készítménye a Confectio aurantii. A likőripar fontos
aromaanyaga.
Narancshéj
(Aurantii cortex)
A
mindenki által ismert és kedvelt gyümölcsnek megszárított külső héja
szolgáltatja a közkedvelt aromájú ízesítőt, melyet különböző
édességek, cukrászati termékek és likőrök készítésénél használnak
fel. A kereskedelemben kétféle – édes és keserű –
változatban kapható, aszerint, hogy mire akarják felhasználni. A
narancsbogyó külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját a
kereskedelemben – színe alapján – „flavedó”-nak
nevezik.
A belső réteg fehér, taplószerű, amit „albedó”-nak
neveznek. Az értékes rész a flavedó, mert ebben vannak az
illóolajtartók. Tartalmaz illó olajat, keserű anyagot, karotinoidot,
narancssavat stb.
Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést
serkentő, étvágyjavító és vértisztító.
Meg kell említeni a
„kürasszókérget” amely a nyugat-indiai
szigetcsoport egy részén termő különleges narancsfajta
(Myrical gale L.) héja.
Ebből készítik a híres „Curaçao” (kürasszó) néven
ismert likőrt.
Cukrozott narancshéj: 4
narancs héját laskára vágjuk. Általában apró kockára célszerű, olyan
méretűre, amit csak úgy fel lehet használni pl. a gyümölcskenyérhez.
Ezt egy edénybe beletesszük, majd hideg vízzel felöntjük. Néhány
napon keresztül váltogatjuk a vizet. Naponta többször is
kicserélhető. Ebben az esetben akár 2 nap is elég. Meg kell kóstolni,
ha már nem érezzük nagyon keserűnek, akkor jó.
20 dkg cukrot annyi
vízben oldunk fel, amennyi ellepi a narancshéjat. Fedő nélkül ,
időnként megkeverve addig főzzük, míg a víz el nem párolog.
Ekkor
a narancsdarabokat kiterítjük egy fóliára és hagyjuk megszáradni,
úgy, hogy ne érjenek össze. Lehet kristálycukorban, vagy porcukorban
meghempergetni.
Okra
(bámia, gyombó) (Hibiscus
esculentus) A mályvafélék családjába tartozó
egynyári növény a bámia. Fő termesztési területe Nyugat-Afrika és
Dél-Ázsia, de Bulgáriában és a volt Szovjetunió melegebb területein
is elterjedt. Hő- és vízigénye nagy. Zsenge termését fogyasztják szárítva fűszerként, konzerválva vagy
levesként. Az okra apró, enyhe ízű, halványzöld, hüvelyes növény,
kb. 5-8 cm hosszú, ropogós külső héjjal. Főzés közben az okra egy
sűrű, ragadós anyagot bocsát ki, amelyet ételsűrítőként
használnak. A termés, virágzás után 4-5 nappal szedhető,
ettől kezdve naponta kell szedni, hogy zsenge legyen. Szedés után
csak egy-két napig áll el.
|
|
Olajbogyó (Olea
europea) A
Földközi-tenger vidékén honos és ott nagy mennyiségben termesztett
növény az olajfa. Virágai aprók, fehérek, illatosak viaszszerűek.
Csonthélyas termése 1 - 3 cm hosszú, húsos, éretten
lilásfekete színűek, enyhe illatúak. Fanyar, olajos ízűek.
Zsírolajokat, enzimeket (oleáz, emulzin), festékanyagokat,
glikozidokat tartalmaznak. Az éretlen és az érett terméseket
savanyítva, mandulával, pirospaprikával töltve is tartósítják,
valamint az éretteket aszalva vagy szárítva hozzák
forgalomba. Saláták alkotója. Húsok, köretek, italok
fűszere.
|
|
Paprika
(Capsicum
Annum)
A
trópusi Dél- és Közép-Amerikában honos növény. Melegigényes,
humuszban gazdag, morzsalékos, tápdús, jó vízgazdálkodású talajt
kedveli.
A fűszerpaprikát (kép fentebb)
a paprika bogyóterméseiből utóérlelés, szárítás, őrlés során
nyerik.
Hétféle minőségben kerül a kereskedelembe.
- különleges:
élénkpiros, tüzes fényű, kellemesen fűszeres szagú, édes
vagy alig érezhetően csípős, zamatos és a legfinomabb őrlésű.
- csípősségmentes:
világos piros, csípősségmentes („csípmentes”), kellemesen
fűszeres, zamatos és nem olyan finom őrlésű mint a különleges
minőségű.
- csemege:
világos piros, alig érezhetően csípős, kellemesen
fűszeres, zamatos és előzővel azonos őrlésű.
-
édes-nemes: a
csemegénél sötétebb árnyalatú, zamatos kissé csípős, kellemes ízű és
közepes őrlési finomságú.
-
félédes: az édes-nemesnél
világosabb, tompább színű, jellemzően fűszeres, kellemesen csípős és
őrlési finomsága közepes.
-
rózsa: piros színű,
eléggé csípős, őrlése a félédessel egyenlő.
-
erős: a világos
barnáspirostól a sárgáig változó színű, erősen csípős, középfinom
őrlésű.
A magyar konyha elképzelhetetlen nélküle.
A paprika
termése bogyótermés, melynek csípős fő hatóanyaga a kapszaicin*.
Mellette C-vitamint, illóolajokat, zsírt, cukrot, pektint,
ásványi anyagokat tartalmaz.
A fűszerpaprika a kapszaicinen kívül
szaponinokat is tartalmaz. Ezek a növényi anyagcsere mellékútjain
keletkező, úgynevezett másodlagos anyagcsere-termékek csökkentik a
koleszterinszintet, baktérium- és vírusölő hatásuk révén megvédik a
szervezetet a kórokozók elszaporodásától és állítólag megelőzik a
gyomor-bél traktus tumoros elfajulását. A paprika piros, narancs vagy
sárga színét adó karotinoidok – melyek tápérték szempontjából
is fontosak – pedig immunstimulánsok.
A chili paprika
rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor
nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes
fájdalomcsillapítók hatóanyaga) okozta károsodásoktól.
A
C-vitamin tartalom az őrlési idényben még jelentős, de a tárolás
folyamán fokozatosan csökken.
A csípős fajták festéktartalma
kisebb, a csípmentesben a kapszaicinből van kevesebb.
A kapszaicin
tartalmú kenőcsök, illetve tapaszok áldásos hatást fejtenek ki a fájó
hátra, csillapítják a reumatoid artritises (reumás ízületi gyulladás)
és a szenzoros neuropátiás panaszokat (az érzékelő idegek betegsége)
és a diabetes mellitus gyakori kísérőjelenségét. Sokak tapasztalták
már, hogy fejfájásuk, migrénjük nyom nélkül eltűnik, ha kapszaicines
orrsprayt használnak. A kemoterápiával kezelt rákbetegek érzékeny
szájnyálkahártyája gyakran begyullad, számukra a kapszaicines
bonbonok szopogatását javasolják.
Mindemellett a kapszaicin
megvédi az örökítő anyagot (a DNS-t) sok karcinogén (rákkeltő)
vegyület károsító hatásával szemben; serkenti a keringést és
lázcsillapító hatású. Több orvos véleménye szerint a kapszaicin
védelmet biztosít a gyomorfekély, illetve a patkóbélfekély
kialakulása ellen is.
*
kapszaicin: alkaloid, mely a
paprika csípősségét okozza, zsírokban, olajokban oldódik, a víz csak
„szétteríti”.
Római
kömény
(Cuminum
cinimum L.)
Származása:
ismeretlen.
Egyiptom ókori konyhatörténelmében, római birodalom
konyháiban fűszerként ismerték, gyógyítóik gyógynövényként is
tisztelték. Régen Európa középső vidékein is termelték, ma
Észak-Amerikában a Földközi-tenger vidékén és Indiában
termesztik.
Egyéves, ikerkaszat termésű, lágyszárú, alacsony
növény. Termése 5-6 mm hosszú, barnás színű.
A mag illóolajokat
(kuminol, cimol), gyantát, cukrot, fehérjét tartalmaz.
Az indiai
eredetű curry porok alkotója.
Pácok, fűszerszószok is tartalmazzák.
A leveseknek,
főzelékféléknek, rizseknek, húsoknak érdekes ízt ad. Édes és sós
süteményekben egyaránt megtalálhatjuk.
Szegfűbors
(Pimenta
officinalis, Pimenta diocia)
Jamaikában,
Dél-Amerikában honos cserje éretlen, bors nagyságú termése. Napon
szárítják addig, míg a benne lévő magvak zörögni nem kezdenek. Ráncos
héjának színe vöröses vagy sötétbarna. Csípős ízű, szegfűszeges
illatú és zamatú fűszer. Illóolajat, zsíros olajat
tartalmaz.
Mártásokhoz, salátákhoz, pástétomokhoz, pácokhoz, finom
ízesítőként használjuk. Savanyúságokba is tehető, finom, különleges
íz árnyalatot ad a savanyúságnak.
Szegfűszeg
(Syzygium
aromaticum)
A trópusi Afrika 15 - 20 méter
magas, meleg és vízigényes fája, amelynek még ki nem nyílt pirosló
virágbimbója a szegfűszeg. A zsenge állapotban szedett bimbókat
pálmalevélbe csomagolva szárítják, s így kapják meg ismert barna
színűket.
Kesernyés, kissé égető, erősen aromás izét nagy
illóolaj-tartalma adja. A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat
enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed.
Pikáns mártások,
paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények
ízesítésére használják. Savanyúságokba is tehető, finom, különleges
íz árnyalatot ad a savanyúságnak.
Szerecsendió,
szerecsendió-virág (muskátdió) (Myristica
fragrans) Trópusi fa termésének szárított
húsa (maglepel) a szerecsendió-virág (macidis flos), magva (nux
mochata) a szerecsendió. Utóbbit reszelve, vagy őrölve használjuk.
(Az őrölt mag kényelmesebb, a frissen reszelt aromásabb.) A
gyümölcs a gesztenyéhez hasonlóan éréskor kettéhasad. A jó
minőségű szerecsendió két-három cm hosszú, tojásdad alakú,
világosbarna színű, hálószerűen ráncos felületű. Félbevágva
márványos rajzolatú. Erős illatát, jellegzetes csípős ízét
magas illó- és zsírolaj tartalma adja. A szerecsendió-virág
friss állapotban purpurvörös, szárítva sárgásvörös vagy
narancssárga. Szaga, íze igen erős, csípős de a diónál kevésbé
aromás. A jó muskátdióvirág narancssárga, erős illatú, nehezen
hajlítható és olajos. Levesek (főleg húsleves), főzelékek,
vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Erős fűszer, óvatosan
kell használni, viszont helyes adagban nem csak jóízű, hanem az
emésztést is segíti: főleg a savtúltengésben szenvedőknek szinte
gyógyszer.
|
|
Szezám (Sesamum
indicum L.) [szezámmag,
szezámolaj] Az emberiség
legrégebbi olajnövénye (5000 éve ismerjük). Feltehetően
Indiában őshonos, számos tropikus és szubtropikus területen
termesztett egyéves növény. A lágy szárú – 1,0-1,5 m
magasra növő – növény levelei keresztben átellenesek,
lándzsa alakúak Harang alakú virágai rózsaszínűek, hosszúkás (2,5
cm) toktermésében több mag fejlődik, melyek 1,4 - 4,0 mm hosszúak,
laposak, oválisak, világossárgák vagy halvány vörösesbarna
színűek. A mag zsírosolajat, B-; D- és E-vitamint
tartalmaz. Magnéziumban gazdag. Jellegzetes
illatú-ízű olajos mag, aromája főleg pirítva érvényesül. A keleti
konyhák kedvelik, de nálunk is használatos sütemények,
péksütemények ízesítésére. Használják saláták alkotóelemeként
is. A belőle sajtolt olaj nem főző-, hanem fűszerolaj.
Hamisíthatjuk, ha étolajban szezámmagot (esetleg őrölt
szezámmagot) pirítunk. Az ókor óta a görögök kedvenc csemegéje
a mézzel elkevert szezámmag. A gyógyászatban kenőcsök
alapanyagaként hasznosítják.
|
|
Vanília (Vanilla
planifolia) Közép-Amerikából,
Mexikó keleti részéről származik. Számunkra az orchideafélékhez
(kosbor félék) tartozó futónövény, hosszú toktermése az érdekes. A
termést még éretlen és ízetlen állapotában szüretelik le. Meleggel
és vízzel végzett fermentálás során fejlődnek ki benne a
közkedvelt, jellegzetes íz- és illatanyagok. Édeskés-fűszeres
aromája hő hatására jön elő igazán. Édességek, fagylaltok,
sütemények és édes mártások fűszere. Érdekesség, hogy a
cellulózgyártás melléktermékeként vanillin képződik, és ezért az
élelmiszeripar a konzervált élelmiszerekben már egyáltalán nem,
vagy csak nagyon kis mennyiségben használ természetes vaníliát. (A
vaníliás cukorban 8 g cukorhoz csupán 0,1 g vaníliára van
szükség.)
|
|
©
Kiss
Dénes László