Erdélyi kürtőskalács
- Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk egy kanál cukorral és egy csipet liszttel.
5 egész tojást, és 3 db-nak a sárgáját a liszt közepébe ütjük. Hozzáreszeljük a 3 citrom héját és egynek a levét belecsavarjuk. Csipet sót, és két tasak vaníliás cukrot majd 10 evőkanál kristálycukrot beleöntünk, 1 dl olajjal együtt.
A felfutatott élesztővel elkezdjük a dagasztást. Először a hozzávalókat keverjük el egymással, majd apránként a liszttel elegyítjük el és apránként annyi tejet adunk hozzá, hogy jól gyúrható , lágy állagú tésztát kapjunk. Levegősre kell dagasztani, kb. 15-20 percig.
Kendővel letakarjuk és meleg helyen 30 percig pihentetjük.
1/6-odnyi részt szakítunk ki a tésztából, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra lapítjuk és egy késsel , folyamatosan körbevágva egy hosszú csíkot vágunk belőle, amit a tenyerünkkel , szabályos formájúra sodrunk.
A kalácssütő fát olvasztott vajjal megkenjük és a tésztát az egyik végén, maga alá csíptetve, egyenletesen feltekerjük. A deszkán addig hengergetjük, amíg hézagmentessé válnak a tekercsek, bevajazzuk a tésztát is és a vaníliás cukorral elegyített, elsimított kristálycukorba forgatjuk.
Faszénből, vagy keményfából parazsat készítünk, egyenletesen elterítjük és folyamatosan forgatva, pirosra és ropogósra sütjük rajta a kalácsunkat. Sütés után, a még forró tésztát, ízesíthetjük fahéjjal, kókusszal, dióval, mogyoróval.
A függőlegesre állított sütőfáról lehúzzuk és egy hosszúkás üveget állítunk bele, ami kisebb, mint a belseje, azért, hogy ki tudjon jönni belőle a gőz. Hosszában félbevágva, szeletekre szedve tálaljuk és kínáljuk.
Hozzávalók
- 8 fő részére:
- 2 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 8 db tojás
- 1 liter tej
- 1 dl víz
- 1 kg kristálycukor
- 1 dl étolaj
- 3 db citrom
- 1 evőkanál só
- 6 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg vaj
Képek
0
Add hozzá a kedvencekhez