Bableves és babos tészta
- 2-3 evőkanál zsíron megpirítjuk a vöröshagymát, rátesszük a felaprított fokhagymát,aztán a felaprított zöldpaprikát, majd a felkockázott húst.
Rádobjuk a babérlevelet és ráöntjük az előző este beáztatott babot.
Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje és fedő alatt főzzük.
Egy másik edényben megfőzzük a füstölt csülköt is.Közben a paradicsomról forró víz segítségével lehúzzuk a héjat, majd felkockázzuk.
Szintén felkockázzuk a zellert, hosszában félbevágjuk a fehérrépát és ezeket,bele tesszük a bablevesbe. Fél óra múlva megkevergetjük. Tovább főzzük.Újabb fél óra múlva beletesszük a felkarikázott sárgarépát és a fele sót.
Közben elkészítjük a csipetkét, ami ebben az ételben kimondottan nagy méretű és lapos. Beleöntjük a már majdnem megfőtt babba és megkeverjük. Addig főzzük, amíg fel nem jön a leves tetejére, de kóstoljuk is meg.
Közben hozzáadjuk a felkockázott, megfőtt csülköt. Hozzákeverjük a frissen őrölt borsot és az erős paprikát, amit apróra vágunk.
Kizsírozunk egy tepsit és egy nagy szűrőkanállal kimerünk a levesből úgy, hogy a tésztából, húsból és a babból is jusson az edénybe. Jól lecsepegtetjük.
Amikor a tepsink tele van, a levest visszatesszük a tűzre és megszórjuk pirospaprikával.A maradék zsíron, vöröshagymát pirítunk, pici piros paprikával meghintjük, és ráöntjük a tepsiben lévő babos-tésztára. Ezután 10 percet forró sütőben sütjük.
Hozzávalók 10 főre
- 1,5 kg szárazbab
- 1 kg füstölt csülök
- 30 dkg marha vagy sertéshús
- 1 db fehérrépa
- 2-3 db sárgarépa
- 2 db zöldpaprika
- 1 db csípős paprika
- 3 db paradicsom
- 20 dkg zellergumó
- 3 db vöröshagyma
- 5 fej fokhagyma
- 2 evőkanál só
- 4-5 db babérlevél
- 1 evőkanál egész bors
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 5 evőkanál zsír
- 0,5 kg liszt
- 1 tojás