Házi lecsó eltevése
- Jól megmossuk és lekacsozzuk az epret. Ezután kiszedünk belőle kb. fél kg-ot.
Összetörjük, majd egy tisztára mosott edényben, bográcsban lassú tűzön főzzük. Amikor már felhabzik, azt leszedjük róla.
Amikor a leve többségét elfőtte, hozzáöntjük a kristálycukrot. Innentől folyamatos
- A vizet egy nagy edényben felforraljuk és beleöntjük a kristálycukrot.
- A megmosott, kicsumázott paprikát ízlés szerinti méretűre daraboljuk, a hagymát meghámozzuk, félbevágjuk és felszeleteljük. A megmosott paradicsomot félbevágjuk, kivágjuk a csumáját és gerezdekre vágjuk.
A felhevített olajba tesszük a hagymát, paprikát. Megsózzuk, és közepes lángon főzzük.
Amikor összeroskadt, ráöntjük a paradicsomot és elfőzzük a keletkező lé, jó részét. Körülbelül egy, másfél óra
. Ízlés szerint sózzuk és csípős paprikázzuk és meghintjük az őrölt paprikával. Ez nem szükséges, de szebb színt kölcsönöz a lecsónak és a majdan vele készítendő ételünknek.Mivel ebben az ételben nem lesz tartósító a következő lépéseket nagy gondossággal kell végezni.
A dunsztosüvegeket és a tetőket, lobogó vízben, jól ki kell forrázni, lecsepegtetni, megszárítani.
A forró lecsóval óvatosan telemerjük.
A tetejükre még önthetünk egy kis olajat és meghintjük egy kávéskanál sóval. Szorosan ráillesztjük a fedelüket (nem használok celofánt) ha jó a tető, akkor tökéletesen záródik.Fejjel lefelé állítva,24 órára, hűtődobozba vagy hűtőtáskába rakjuk őket dunsztolódni.
Ez a folyamat azért fontos, mert a maradék baktériumok is elpusztulnak, kiderül, hogy jól zár-e a tetőnk és a lassan hűlő lecsó, vákumot képezve, légmentesem magára szívja és lezárja a tetőt. Ez garantálja a tartósító szer nélküli, hosszú eltarthatóságot.
Hozzávalók 60 főre
- 10 kg paprika
- 5 kg paradicsom
- 5 kg vöröshagyma
- 2 liter étolaj
- 0,5 kg só
- 6 evőkanál őrölt piros paprika
- Ízlés szerint erős paprika
Képek
- A megmosott, kicsumázott paprikát ízlés szerinti méretűre daraboljuk, a hagymát meghámozzuk, félbevágjuk és felszeleteljük. A megmosott paradicsomot félbevágjuk, kivágjuk a csumáját és gerezdekre vágjuk.
- A vizet egy nagy edényben felforraljuk és beleöntjük a kristálycukrot.