Szegedi Tiszaparti pontyhalászlé
- A két pontyot kibelezzük,megmossuk,májat,ikrát,haltejet külön vesszük. Lefejtjük két oldalról,a gerincről és a bordáról a filét. 3-4 milliméterenként beirdaljuk a bőrig a húst, és kb 4-szer 8 cm-esre daraboljuk. Besózzuk és félretesszük.
Levágjuk a halfejeket,belevágunk hosszába,hogy felnyíljon. Az apró halakat szintén kibelezzük.
Bográcsban,hideg vízben feltesszük főni az apróhalakat és a ponty maradékokat. A megtísztított vöröshagymákat,paprikákat,paradicsomokat hozzáadva,közepes lángon 2-3 órát főzzük. Ez alatt beletesszük a fokhagymát és a csípős paprikát is.
A tűzről levéve leszűrjük. A levet félretesszük. A halhúst letisztítjuk a csontról. Szűrőn átpaszírozva,vagy turmixolva a zöldségekkel együtt,visszatesszük a lébe. Erős tűzön,borsozzuk és sózzuk.
Forrás után, hozzáadjuk a halfiléket majd közepes lángon,5 perc elteltével a belsőségeket és meghintjük az őrölt paprikával.
Friss kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók 8 főre
- 2 db 2 kg-os ponty
- 2 kg apró kárász
- 20 dkg érett paradicsom
- 4 fej vöröshagyma
- 4 db lecsópaprika
- 2 db csípős paprika
- 1/2 fej fokhagyma
- 2 evőkanál só
- 4-5 evőkanál szegedi őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt bors
0
Add hozzá a kedvencekhez