Al-Dunai halleves (halászlé)
- A halat kifilézzük, majd a filéket beirdaljuk, megsózzuk és hideg helyen állni hagyjuk.
A hal maradékot 2-3 liter hideg vízbe, bográcsba helyezzük. Hozzátesszük a megtisztított, feldarabolt hagymát, paprikát, paradicsomot, a répákat, a babérlevelet és a borsot. Aki szereti, tehet bele csípős paprikát is.
Alágyújtunk és közepesen erős lángon, forrástól számítva 1 órán át főzzük. Közben a lisztből, egy tojásból és sóból csipetkét készítünk. Lisztezett kézzel, apró darabokat csipkedünk a keményre gyúrt tésztát.
Amikor jól megfőttek a bográcsban lévő alapanyagok, akkor a levet leszűrjük és visszaöntjük a bográcsba.
Forrás után, sózzuk, pirospaprikázzuk, beletesszük a halfiléket.
Közben 3 tojás sárgáját beletesszük a tejfölbe és hőkiegyenlítést alkalmazva simára keverjük.
A csipetkét hozzáadjuk a bográcsban forró léhez és pár perc alatt, puhára főzzük. Majd hozzákeverjük a tejfölös habarást, amivel még 10 percet forraljuk.
Ízlés szerint, ecetet adhatunk hozzá.
Friss kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók 6-8 főre
- 2-3 kg-os ponty
- 3 db vöröshagyma
- 2 db paradicsom
- 2 db paprika
- 1 db nagyobb fehérrépa
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db babérlevél
- 4 db tojás
- 1 evőkanál só
- 5-6 szem bors
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 3 dl tejföl
- 10 dkg liszt
- Ecet, az ízesítéshez
0
Add hozzá a kedvencekhez