Egy kis nosztalgia.
Grízes tészta
- Egy edénybe öntjük a szitált lisztet és hozzáadjuk a tojásokat és kevés vizet. Neki állunk összegyúrni. Mindig csak kevés vizet öntünk hozzá, hogy érezzük az állagán a változást. Amikor összeállt a tészta, meglisztezett deszkán tovább gyúrjuk.
Kemény, sima tésztát kell kapnunk.
Három felé vágjuk.
Meglisztezzük újra a deszkát és kisodorjuk. Mivel kemény a tészta, sokáig tart vékonyra nyújtani. Kb. 2 mm vastagságúra kell sodorni.
Amikor megfelelő vastag feltekerjük a sodrófára, újra meglisztezzük a deszkát. A sodrófán hosszában kettévágjuk a tésztát.
Aztán újra félbevágjuk. Egymásra fektetjük és 3-4 mm-es csíkokat vágunk. Amit leszeltünk lisztes kézzel fellazítjuk (megborzoljuk ),hogy ne tapadjanak össze.
Közben elkészítjük a grízt.
Egy edénybe beleöntjük az olajat, ráöntjük a darát.
Közepes lángon, folyamatosan kevergetjük.
Amikor aranysárgára pirult, egy evőkanál cukrot hozzáadunk. Jól elkeverjük, majd felöntjük 2-3 dl vízzel. Amikor sűrűre dagad a dara, lezárjuk a lángot és félretesszük.
Bő, forrásban lévő sós vízben kifőzzük a tésztát.
5-10 perc után, amikor feljön a víz tetejére, leszűrjük, hidegvízbe tesszük majd, lecsepegtetés után beletesszük a darába.
Jól összekeverjük. Tálaláskor cukorral, lekvárral hintjük meg.
Jó étvágyat kívánunk!
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 30 dkg búzadara
- 3 db tojás
- 2 dl étolaj
- 15 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál só
- 2-3 dl víz
- házi lekvár ízlés szerint
0
Add hozzá a kedvencekhez