Mátraballai kemencés bőségtál
- Fedő alatt feltesszük főni a csülköt.
Sütés előtt sóval bedörzsöljük a húsokat, meghintjük szerecsendióval.
Vékonyan olajozott tepsibe rakjuk őket, a felszeletelt kolozsvári szalonnát közéjük tűzdeljük és 10 dkg felszeletelt zsírszalonnát helyezünk rá. Alufóliával letakarjuk.
A gerincénél hosszában felhasítjuk a grillcsirkét szétnyitjuk,sózzuk,a belső felületét borsozzuk is. A bőrös felével lefelé vékonyan olajozott tepsibe fektetjük. A megmosott, negyedekre vágott burgonyát köré helyezzük. Alufóliával letakarjuk.
A lecsóhoz a paprikákat kicsumázzuk, feldaraboljuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk, felszeleteljük a vöröshagymát és ízlés szerint az erős paprikából is szelünk hozzá. 20 dkg szeletelt zsírszalonnát rakunk a tepsi aljára, rátesszük a hagymát, a megtisztított májat és a paprikával befedjük. Hat gerezd fokhagymát hintünk rá, finoman sózzuk és fóliával fedjük.
A tepsiket a felfűtött kemencébe rakjuk.
30 perc elteltével leszedjük róluk a fóliát, hozzátesszük a főtt csülköt és finoman tovább pirítjuk őket.
Ezalatt készítünk egy lilahagyma salátát.
Felszeleteljük a lilahagymát, teáskanál cukorral, teáskanál sóval hintjük és két evőkanál húsz százalékos ételecetet öntünk rá. Majd tíz percenként megkeverjük.
Amikor ropogósra sültek,friss kenyérrel és finom borral tálaljuk.
Hozzávalók 10-15 főre
- Első tepsi:
- 1 db füstölt hátsócsülök
- 1,5-2 kg sertésoldalas
- 8-10 db csirke szárny
- 2 db egész csirkecomb
- 50 dkg kolozsvári szalonna
- 10 dkg zsírszalonna
- Második tepsi:
- 1 egész grill csirke
- 1,5-2 kg burgonya
- Harmadik tepsi:
- 1 kg lecsópaprika
- 75 dkg paradicsom
- 50 dkg vöröshagyma
- 50 dkg csirkemáj
- 1 db hegyes erős zöldpaprika
- 20 dkg zsírszalonna
- Fűszerek:
- 3-5 evőkanál só (ízlés szerint)
- 1 evőkanálszerecsendió
- 1 evőkanál őrölt bors
- 0,5 fej fokhagyma
- Savanyúság:
- 1 kg lila-hagyma
- 2 evőkanál 20 %-os ecet
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál só
Képek
0
Add hozzá a kedvencekhez