Vaddisznópörkölt göcsejben
- Forró zsírban felolvasztjuk a felkockázott szalonnát. Hozzáadjuk a 2x2 cm nagyságúra darabolt vaddisznóhúst. Fehéredésig körbe pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, amit megdinsztelünk a hússal. Amikor zsírjára pirult, belehintjük az őrölt paprikát. Ezzel alaposan elkeverjük a húst, beletesszük a felaprított paprikát, paradicsomot és az összezúzott fokhagyma felét. Jól elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük és hozzáadjuk az 1 db erőspaprikát felszeletelve. Elkeverjük újból és főzzük.
Közben a borókabogyót, a szegfűszeget és a köménymagot egy őrlőbe tesszük és összezúzzuk. Nem kell teljesen apróra törni. Kb. fél óra főzés után a bográcsba tesszük a babérlevelet és a fűszer őrleményt. Hozzáöntünk 1,5 dl bort és kis lángon,fél órán át tovább főzzük. Ekkor hozzáadjuk az egész áfonyát, eligazgatjuk a tetején és ismét tovább főzzük. 1,5 óra elteltével a jól megmosott és feldarabolt gombát is beletesszük. Ekkor adunk hozzá először sót. Jól összekeverjük. Ha a levét elfőné, akkor már csak bort adunk hozzá. Ismét fél óra főzés után belekeverünk és hozzáadjuk a fokhagyma másik felét. Amikor sűrű szaftos, puha húsú pörköltet kapun, akkor tálalhatunk. Friss, puha kenyeret kínálunk hozzá.
Hozzávalók
- 3 kg vaddisznó comb vagy lapocka
- 25 dkg erdei gomba
- 25 dkg füstölt szalonna
- 3 dl száraz vörösbor
- 3 db paprika
- 4 db paradicsom
- 1 csípőspaprika
- 4 db vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál őrölt pirospaprika
- 5 db babérlevél
- 2 teáskanál köménymag
- 15 db szegfűbors
- 15 db borókabogyó
- 15 dkg kék áfonya
- 2 evőkanál só
- 2 evőkanál zsír
- 3 dl víz
0
Add hozzá a kedvencekhez