A folyadékfogyasztás fontossága, avagy mit igyak és mennyit?

2013.07.16.


A víz, a folyadék olyannyira létfontosságú tápanyag az ember számára, hogy legfeljebb 3 napot bírunk ki nélküle, míg étel nélkül hetekig elvagyunk.

Az emberi testben a víz közreműködik az anyagcsere folyamatokban, javítja a keringést, megfelelő vérnyomást biztosít, közreműködik a szervezet állandó, belső hőmérsékletének szabályozásában, valamint hozzájárul a méregtelenítéshez is.

Tudta?
  • Egy megtermékenyített petesejt 96%-a víz. Egy csecsemő szervezetének kb. 65%-a víz, egy férfié 60%, egy nőé pedig 50%.
  • Egy átlagos férfi teste 40-42 liter vizet tartalmaz. Ez kb. ugyanannyi, amennyit egy zuhanyzásnál elhasználunk!

 

 

Ha nem iszunk elegendő folyadékot, akkor…

  • anyagcserénk lelassul
  • fejfájást, szédülést, nyugtalanságot, zavartságot tapasztalhatunk
  • kimerültség, gyengeség, fáradékonyság léphet fel, koncentrációs képességünk csökkenhet
  • szapora légzés, izomgörcs, szájszárazság jelentkezhet
  • a bőrünk veszít rugalmasságából
  • a szervezet súlyos esetben ki is száradhat, illetve vesekő, vérsűrűsödés is kialakulhat

Mit igyak?

Először is sok-sok szénsavmentes vizet, vagy gyógyteát, 100%-os gyümölcs- és zöldséglevet, turmixot. Ezen kívül levest is érdemes sokszor fogyasztani, vagy olyan magas víztartalmú, lédús gyümölcsöt, mint a dinnye.

Cukrozott üdítőitalokat inkább ritkán fogyasszunk, mert túl magas a cukortartalmuk és sok bennük a mesterséges adalékanyag is. Ehhez hasonlóan lehetőleg ne igyunk sokszor kávét, energiaitalt és alkoholt sem.

Tudta?

1989 és 2012 között 29-ről 87%-ra nőtt az ásványvizek kedveltsége Magyarországon.

 

Mennyit igyak?

Általánosságban elmondható, hogy 20 testkilogrammonként legalább 1 liter vizet meg kéne innunk egy nap! Ez egy 60 kg-os nőnél napi 3 liter vizet jelent. Sajnos ezt a jó tanácsot sokan nem fogadják meg, ezért manapság a lakosság nagy része krónikus vízhiányos.

Egy átlagos nap folyamán nagyon sok folyadékot veszítünk. Nemcsak a verejték von el vizet a szervezettől, hanem a kilégzéskor kilehelt pára is. Tehát a megfelelő mennyiségű folyadékutánpótlás létfontosságú. Különösen akkor, ha meleg van, ha sportolunk, vagy ha idős emberről, gyerekről vagy betegről van szó.

Tudta?
A Washingtoni egyetem felmérése szerint napi 5 pohár víz elfogyasztása 45%-al csökkenti a vastagbélrák, 79%-al a mellrák, 50%-al a hólyagrák esélyét. 8-10 pohár elfogyasztása pedig a hátfájósok 80%-nak csillapította a fájdalmát.

 

Szomjúságérzet – ne várjuk meg!

A szomjúság egy figyelmeztető jelzés, miszerint szervezetünk több folyadékot igényel. A szomjúság viszont egyben a kiszáradás első jele is! Éppen ezért ne csak akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk, hanem egész nap, szinte folyamatosan kortyolgassunk. A szomjúság érzet központja a köztiagy hipotalamusz nevű területén van, ez felelős többek között az étvágy szabályozásért is, ezért fordulhat elő, hogy agyunk esetenként nem képes különbséget tenni az éhség és a szomjúság között. Tehát ha ránk jön az ’’úgy ennék valamit” érzés, akkor igyunk meg egy nagy pohár vizet – az esetek többségében ilyenkor tovaszáll a nassolhatnék.

Tudta?
A Washingtoni egyetem felmérése szerint 1 pohár víz kimondottan csökkentette a diétázók 100%-nak éhségérzetét.

A szomjúságérzet a kor előrehaladtával és betegség esetén azonban egyre kevésbé működő jelzőrendszer – ezért láthatunk a kórházakban sok beteg ágya mellett sóoldattal töltött infúziós palackot. Az idősek és a gyerekek hajlamosak elfeledkezni az ivásról, ezért kínáljuk őket rendszeresen innivalóval!

6 szomjoltó tipp

1. Munkahelyünkön már reggel készítsünk ki asztalunkra egy 2 literes vizes palackot. Ez majd folyamatosan figyelmeztet arra, hogy mennyit ittunk eddig, és még mennyit kell aznap elfogyasztanunk.

2. Ha útnak indulunk, mindig legyen nálunk víz. Erre szoktassuk rá a gyerekeket is.

3. Felkelés után egyből igyunk meg egy pohár vizet!

4. A 100%-os gyümölcsleveket hígíthatjuk vízzel is, kb. fele-fele arányban!

5. A feketekávé és a feketetea koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, ezért közvetlenül utánuk mindig igyunk meg egy pohár vizet is.

6. Ásványvíz vásárlásakor nézzük meg a címkén lévő ásványi anyag összetételt! Tudniillik rendszeres ásványvíz fogyasztás esetén egyes ásványi anyagok sajnos egyoldalúan felhalmozódhatnak a szervezetünkben, ami akár káros is lehet, ezért időnként érdemes másfajta vizet vásárolni.

Ezt is kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük