SZENNA
 
Számos újdonsággal várja idén a látogatókat a Kaposvárhoz közeli szennai skanzen, amelyet tavaly 12 ezren, az egy évvel korábbinál 3 ezerrel többen kerestek fel.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!
 

Aranyos Sándor csoportvezető muzeológus, a Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény vezetője az állandó és időszaki kiállításokon kívül megújult tematikus hétvégéket és kiemelt hétvégi programokat, ismeretterjesztő előadásokat, „kiforrott” múzeumpedagógiai kínálatot, tankerteket és új „lakókat”, somogyi ételkülönlegességeket és „a kulisszák mögé még több betekintést” ígért.

Felidézte, hogy a Szenna központjában lévő szabadtéri néprajzi gyűjtemény tavaly novemberétől már nem közérdekű gyűjteményként, hanem minisztériumi jóváhagyással területi múzeumként működik, és felvállalta a helytörténeti kutatások elindítását. A újdonságokról a skanzen vezetője elmondta, hogy még szélesebbre tárják a skanzen kapuit. Céljuk az, hogy a Belső-Somogy és a Zselic értékeinek bemutatása mellett kulturális, szórakoztató központtá tegyék a múzeumot.

A szabadtéri állandó kiállításban fellelhető agrártörténeti anyagból létrehoznak egy állattartó paraszti gazdálkodást bemutató kiállítást, az időszaki kiállítótérben pedig a somogyi pásztorélettel ismerkedhetnek meg a látogatók egy fotókiállítás keretében. Megújulnak a már tavaly is sikeres tematikus hétvégék is, amelyeken idén több mint tíz témát dolgoznak fel, a megyeieken kívül országosakat is, februárban például felelevenítik a farsangi népszokásokat.

A múzeumpedagógiai foglalkozás során megismerkedhetnek a gyermekek a különböző gabonafajtákkal és a kenyérkészítési módszerekkel, betekintést kaphatnak Belső-Somogy és a Zselic flórájába, és megtanulhatják, hogyan lehet a környezetükben fellelhető növényeket felhasználni. Ezeket a foglalkozásokat témahetek egészítik ki, amelyek elmélyítik a tanulási folyamatot és komplex módon mutatják be az adott témákat. Tavaly 130 csoportot, több mint kétezer gyereket fogadott a gyűjtemény.

Tankertet, fűszernövénykertet, dísznövénykerteket alakítanak ki, s ezzel összhangban – a múzeum somogyi fajtamegőrző programjának részeként – február végétől a homokszürke, elsősorban rendkívül finom, vitaminokban gazdag teje miatt tartott cigája és a nemes gyapjújáról híres merinói juhok veszik birtokba a skanzen területét, ahol a birkák mellett hamarosan libák, kacsák és tyúkok is helyet kapnak.

Az ételkóstolókon idén már helyi termelőkkel is találkozhatnak az érdeklődők, újdonságként recepteket, házi praktikákat is ajánlanak a látogatóknak. Tervezik, hogy ezeket a recepteket egy szakácskönyvben összegyűjtik. A tervek között szerepel, hogy a múlt évhez hasonlóan az idén is bevonnak önkénteseket a múzeum mindennapi teendőibe, ezzel betekintést engedve a kulisszák mögé. Tavaly 44 önkéntes 204 napot dolgozott a skanzenben

 
 

 

 

Ezt is kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük