Amerikai dresszing

200 gr vöröshagyma
2 csomó metélőhagyma
3 dl olíva olaj
5 dl borecet
frissen őrölt fehér bors

Keverő edénybe tesszük a lereszelt vöröshagymát, az apróra vágott metélőhagymát, és fehérborssal, sóval fűszerezzük, olívaolajjal, hígított borecettel az egészet elkeverjük. Az elkészített öntetet hűtőbe tesszük, és pár óra múlva használjuk


Francia dresszing 1.

5 dl étolaj
4 db tojás
½ csomag metélőhagyma
½ csomó petrezselyem zöldje
0,5 dl Worcester
30 gr mustár
3 dl borecet

frissen őrölt fehér bors
A bor ecethez hozzáadunk sót, mustárt, őrölt fehér borsot, finomra vágott metélőhagymát, zöldpetrezselymet, majd Worcester-mártással ízesítjük. Jól elkeverve lehűtjük. Az elkészített öntetet pár órára hűtőbe tesszük, hogy jó összeérjen.
A megmosott, leveleire szedet (vagy széles metéltre vágott) és lecsurgatott fejes, endívia-, madár- stb. salátát tálalás előtt megforgatjuk az öntetben, majd előhűtött üveg- vagy porcelántálakra tálalva, az olajjal meglocsoljuk, keményre főtt, reszelt tojássárgájával megszórjuk, csíkokra vágott tojásfehérjével díszítjük.


Francia dresszing 2.

6 dl olívaolaj
4 db tojás
½ csomó tárkonylevél
½ csomó metélőhagyma
½ csomó petrezselyem zöldje
30 gr mustár
3 dl borecet

frissen őrölt fehér bors
Keverőedényben a metélőhagyma és a keményre főtt tojások kivételével a többi anyagot egyenletesre elkeverjük, és hűtőbe téve az ízeket hagyjuk összeérni.
A keményre főtt tojást – külön a sárgáját, külön a fehérjét – lereszeljük, majd a metélőhagymát finomra vágva, tálaláskor együtt szórjuk a zöldsalátára.


Francia dresszing 3.

2 dl olívaolaj
3 dl borecet
3 dl majonézmártás
60 gr torma
frissen őrölt fehér bors
Keverőedényben az összes anyagot egyenletesre elkeverjük, és hűtőbe téve az ízeket hagyjuk összeérni.


Francia dresszing 4.

7 dl tejföl
4 db tojás
60 gr mustár
3 db citrom
30 gr capri bogyó
60 gr szardella
frissen őrölt ceyenne bors
A tejfölt keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk a szűrt citromlevet, cayenne borsot, a kapribogyót, a mustárt, megsózzuk, összekeverjük, majd hűtőbe téve az ízeket hagyjuk összeérni. A keményre főtt tojásokat kockára, szardellát apró darabokra vágjuk, összekeverjük, és tálaláskor szórjuk a zöldsalátákra.


Francia dresszing 5.

6 dl étolaj
3 dl borecet
1 dl Worcester-mártás
20 gr mustár
½ csomó petrezselyem zöldje
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt fehér bors
A petrezselyem zöldjét apróra vágjuk és a fokhagyma kivételével keverőedényben mindent összekeverünk, megsózzuk, majd hűtőbe téve az ízeket hagyjuk összeérni. A tálalás előtt a tálalóedényzet falát fokhagymával bedörzsöljük, s a dresszinget közvetlenül a fogyasztás előtt keverjük össze a zöldsalátákkal.


Olasz dresszing

300 gr sűrített paradicsom
100 gr olajbogyó
1 dl borecet
2 dl olívaolaj
60 gr ajóka gyűrű
6 db tojás
½ csomó petrezselyem zöldje
50 gr kapribogyó
3 db citrom
A sűrített paradicsomot keverőtálba teszzük, a főtt tojást hozzáreszeljük. Az ajókagyűrűt, a kapribogyót finomra összevágjuk, az olajbogyót vékony karikára szeleteljük. Az így összeállított anyaghoz adjuk a szürt citromlevet, az olívaolajat, a borecetet, a sót és megfelelő mennyiségű vízzel összekeverjük. Felhasználásig hűtőbe téve az ízeket hagyjuk összeérni.


Spanyol dresszing

100 gr vöröshagyma
4 dl borecet
3 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
3 db citrom
frissen őrölt fehér bors
A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, mindkettőt tormareszelőn lereszeljük. A keverőedényben előkészített borecethez, olívaolajhoz, fehérborshoz, reszelt citromhéjához és a szürt citromléhez hozzáadjuk a kétféle hagymát é a megfelelő mennyiségű vizet. Jól eldolgozzuk és hűtőbe tesszük. Salátákhoz és különféle főtt tengeri halakhoz adjuk.


Tejfölös dresszing

8 dl tejföl
2 db citrom
50 gr porcukor
frissen őrölt fehér bors
A tejfölt keverőedényben a szűrt citromlével, fehérborssal, sóval, porcukorral összekeverjük, majd hűtőbe téve az ízeket hagyjuk összeérni.


Tejszínes dresszing (Châtalaine)

6 dl habtejszín
300 gr majonéz
50 gr mustár
1 db citrom
frissen őrölt fehér bors
A tejszín kivételével keverőedényben mindent összekeverünk, majd a habbá vert tejszínt a már elkészített, ízesített majonéz mártásba keverjük.


Tormás dresszing

80 gr torma
400 gr majonéz
2 dl habtejszín
5 db citrom
cayenne bors
frissen őrölt fehér bors
A majonézt keverőedénybe teszzük, hozzáadjuk a habtejszínt, megsózzuk, szűrt citromlével, cayenne borssal, fehér borssal ízesítjük. Végül hozzáadjuk a reszelt tormát.
Porcelán tégelybe téve, hűtőszekrényben tároljuk. Ha besűrűsödne tejjel hígithatjuk.

Ezt is kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük