A tíz legegészségesebb ital

A folyadékivás alapvető része mindennapjainknak. Gyakran hallhatjuk szüleinktől, hogy igyál sok folyadékot, mert az jót tesz az emésztésednek. Na, jó de mit?

 

A listát egy külföldi egészségügyi magazinnak köszönhetjük. Élén természetesen a víz és a tea áll vérnyomáscsökkentő, anyagcsere-serkentő és kalóriamentes tulajdonságával. A listán helyet kaptak olyan italok is, melyekről sosem gondolnánk, hogy benne vannak a top tízben (és most nem a kólára gondolok).

Víz

A víz biztosítja a szervezet egészséges körforgását, megelőzi a székrekedést, serkenti a veseműködést, segíti az anyagcserét, és értékes elektrolitokkal látja el a vért. Ha nem iszol eleget, azt nemcsak a belső szerveid, hanem a bőröd is megsínyli. Sokkal szárazabb lesz, és később hajlamosabbá tesz ráncok kialakulására is.

Paradicsomlé

Ha szereted ezt a pikáns gyümölcslevet, akkor már jó úton jársz egészséged megtartása felé. Egy finnországi egyetem szerint ugyanis ez az ital (100 ml 15 kalóriával) véd a szív és érrendszeri betegségektől. Aki szereti a koktélokat és már elmúlt tizennyolc éves, annak kicsit módosított változatát, a Bloody Mary-t is megkóstolhatja.

Zöld tea

Ez az ital leginkább serkentő, élénkítő hatásáról ismert. Pedig bizonyított, hogy koleszterin csökkentő hatása is van, ugyanis gátolja annak felszívódását, serkenti az anyagcserét, ezért is választja sok fogyókúrázó ember ezt a folyadékforrást. Persze, azért jóból is megárt a sok, úgyhogy napi 5-6 csészénél ne igyunk többet!

Kávé

Hihetetlennek tűnhet, de igaz! A kávé ugyanis egyes kutatások szerint meghosszabbítja az életet. A bostoni Harvard Egyetemi tudományos lapja szerint a kávé serkentő hatása nemcsak hosszabb élettartamot biztosít, hanem véd a fogszuvasodástól, a szívinfarktustól és az Alzheimer-kórtól is. Végülis, ha eltekintünk fogsárgító hatásától ez nem is hangzik rosszul, ráadásul tej és cukor nélkül még túl sok kalóriát sem tartalmaz. Kérdés az, hogy ki bírja így meginni?

Tej

És itt a jó öreg tej, melyet már kiskorunk óta magunkba szívunk. Talán azért, mert valóságos kalciumbomba? Elengedhetetlenül fontos a csontozat stabilitásának megőrzéséhez és véd a csontritkulástól. Tartalmaz vizet, tejfehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, ugyanakkor kalóriát is bőven (100 ml teljes tej 65 kalóriát és 3,5 g zsírt). Ennek ellenére kamaszok számára fogyasztása ajánlott!

Narancslé

Leginkább a frissen facsartat részesítsd előnyben, mely vírusölő hatású. A gyümölcsleveket nem árt hidegen fogyasztani, mert melegítés hatására a bennük rejlő vitaminok eltűnnek. Télen nírancslé fogyasztásával különösen bőséges mennyiségben jó minőségű, friss gyümölcshöz juthatunk. Napi egy pohár gyümölcslé bőven fedezi szükségleteinket, ezenkívül nagyon finom is.

Körtelé

A kötelé, amely egészség szempontjából lekörözi a nálánál sokkal népszerűbb almalét, számos jó tulajdonsággal bír. Idegnyugtató hatása a benne található foszfornak köszönhető és kiváló éhségcsillapító is. A körte kalcium és kálium tartalma szintén megelőzi az almáét, tehát minden érv mellette szól!

Pirosszölőlé

Csökkenti a fáradtságérzetet B-vitamin tartalmának köszönhetően, valamint vastartalmából kifolyólag a vérszegénységgel szemben is hatásos. Az egyetlen ellenérv magas kalóriatartalma miatt merülhet fel, ugyanis 100 ml-ben 75 kalória van.

Sör

Ki hinné, hogy az oly hízlaló folyékony kenyér is helyet kap a listán? Pedig a férfiak kedvenc itala kedvezően befolyásolja a vérzsírszintet és erősíti az immunrendszert. Az árpa által tartalmazott rost aktivizálja a falósejteket, melyek elbánnak az ellenséges baktériumokkal, vírusokkal. Természetesen alkoholmentes sör esetében is működik a jótékony hatás, tehát inkább ezt ajánlanám, főleg azoknak, akik még nem múltak el 18 évesek.

Ezt is kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük