Pirított tökmagos gyökérkenyér természetes kovásszal – élesztőmentesen

 
 
 
 

Nagyon szeretjük a gyökérkenyeret, Leggyakrabban természetes kovásszal készítem, mert sokkal finomabb, mint az élesztős kenyér. Mióta természetes kovásszal az élesztős kenyérnél levegősebbet, bársonyosabbat tudok sütni, azóta csak a péksüteményekhez korlátozom az élesztőt.

 
Jelen esetben nem csak tökmagos szórást alkalmaztam, hanem a hajtogatásnál is megszórtam a tésztát szárazon pirított tökmaggal.
 
 A jó kenyér magában is igazi élvezet.
 
 
 
 
Hozzávalók 2 db egyenként félkilós gyökérkenyérhez:
 
50 dkg kenyérliszt BL 80
1,2 dkg só
3,2 dl 22 C fokos víz
 
8 dkg tökmag
 
A tökmagot a szórásra szánt mennyiség kivételével száraz serpenyőben kicsit megpirítottam.
 
Feloldottam a kovászt a vízben, a lisztet kelesztő tálba szitáltam, elkevertem a finom tengeri sóval. Összeállítottam a tésztát, megcsorgattam egy evőkanál olajjal, majd 10 perc múlva megdagasztottam.
 
További dagasztások:
20 perc múlva
30 perc múlva
 
Tehát, összesen háromszor dagasztottam meg. Közben huzatmentes helyen, fedve pihent a tészta. Az utolsó dagasztás után is 30 percig pihent.
Ekkor kétfelé vettem a tésztát és meghajtogattam.
 
További hajtogatások:
1 óra múlva
1 óra múlva
1 óra múlva
 
Az utolsó két hajtogatásnál megszórtam a tésztát szárazon pirított tökmaggal.
Tehát összesen négyszer hajtogattam meg, az utolsó hajtás után is egy órát pihent a tészta.
Ekkor megformáztam. Hosszúkás rúdcipó formára, melyet ahányszor csak tudtam, megtekertem. Teljes kiőrlésű liszttel megszórt ruhába csomagolva pihent az utolsó kelesztés alatt. Összesen durván másfél óráig.
 
A fedeles tepsit betettem a sütőbe a fedelével együtt, és felmelegítettem 250 C fokra.
Amikor felmelegedett a tepsi ügyesen belehelyeztem a két gyökérkenyeret és alaposan befújtam hideg vízzel, majd megszórtam pirítatlan tökmaggal. A tepsi fedelét is befújtam hideg vízzel. A sütőbe 2 kis tálkába hideg vizet tettem.
 
Csökkentettem a hőt 220 C fokra és 30 percig lefedve sütöttem a kenyeret. Ekkor 200 C fokra állítottam a hőt és lefedve további 15 percig sütöttem.
Deszkára tettem és megfújtam hideg vízzel. Csak úgy recsegett, ropogott!
 
Deszkán hagytam hűlni, majd egy óra múlva megszegtem.

Ezt is kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük