Ánizs (és a csillagánizs)
mártások, sütemények, pudingok,
gyümölcslevesek, édes rizsek,
keleten: főzelékek

Babér
levesek, mártások, pácok, pástétomok,
savanyú és ecetes ételek,
(jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)

Barbecue
levesek, mártások,
tokányok, vagdaltak, sültek

Bazsalikom
levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak,
paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek
(ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)

Borecet
saláták, húspácok

Boróka
pácok, mártások, főzelékek,
sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok,
káposztás ételek

Bors
levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok

Borsfű (csombor)
mártások, saláták, pácok, sült húsok,
bablevesek és -főzelékek,
krumplis, gombás és káposztás ételek,
(feketebors pótlására is használjuk)

Borsmenta
gyümölcssaláták, húsok töltelékei

Cayenne bors
mártások, sült húsok, rizsek, halételek,
sajtos és tojásételek

Chili
pástétomok, tokányok,
tojás-, hús- és halételek

Curry
mártások, húsok, halak,
tojásos, paradicsomos, rizses ételek

Citromfű
mártások, főzelékek, töltelékek,
gyümölcslevesek, -saláták,
gomba-, szárnyas- és vadételek

Citromhéj
húsos töltelékek, roston sült húsok és halak

Citromlé
saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek

Édeskömény
saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények

Fahéj
sütemények, gyümölcslevesek,
rizs- és tojásételek

Fekete üröm
mártások,
liba- és sertéssültek,
káposzta- és gombaételek

Fokhagyma
levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok

Gyömbér
mártások, sütemények,
angolos húsok,
hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek


Izsóp
pácok, pecsenyék,
burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták

Kakukkfű
levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből készült ételek
(jól társítható petrezselyemmel és babérral)


Kapor
mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok


Kapri
mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak, halak
(mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)


Koriander
mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek
(magja cukrozva az ánizst helyettesíti)


Kömény
levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek,
káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek


Kurkuma
mártások,
ételek színezése


Lestyán
levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták


Levendula
hallevesek, halételek, ürühúsok, fűszerező szószok, saláták, gyros (savarma)


Majoranna
mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek,
halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek,
tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek


Mazsola
sütemények, sütemény töltelékek, fagylaltok, desszertek, fűszeres rízs(ek),
tejbegríz, palacsinta töltelék, csirke- és vadhúsok


Mustár
pácok, mártások, körözöttek


Olajbogyó
mártások, saláták
(gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)


Pirospaprika
mártások, saláták, húsok, körözöttek,
magyaros fogások


Petrezselyem
levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek,
sült és párolt húsok, halételek, tojásételek
(jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)


Rozmaring
mártások, pástétomok, töltelékek,
szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek,
ecetes halak, gombás ételek,
olaszos és franciás fogások


Sáfrány
húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók
(helyettesítője a sáfrányos szeklice)


Snidling (metélőhagyma)
saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok,
burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek,
tojásos, sajtos és túrós ételek,
sült krumpli


Szardella (vagy szardellapaszta)
mártások, öntetek
(gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)


Szegfűbors
mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, főtt húsok és halak,
gyümölcsös ételek, édes sütemények


Szegfűszeg
mártások, sütemények, gyümölcsös ételek,
olasz területen: sült és párolt húsok


Szerecsendió (és a szerecsendió virág)
mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek


Szurokfű (oregano)
levesek, töltelékek, pástétomok, mártások,
bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek,
spagettik, pizzák


Tárkony
levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek,
bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek,
Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek


Tárkonyecet
saláták, mártások


Torma
mártások,
főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője
(erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)


Turbolya
levesek, tyúk- és báránysültek


Vanília
mártások, sütemények, gyümölcsételek


Zeller
mártások, saláták, főzelékek,
hús- és halételek,
tojásos és túrós ételek


Zsálya
pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek,
halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek,
lágy sajtok

Ezt is kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük