0 Gyümölcsdzsem és rostos ivólé tartósítószer nélkül.Ennek a gyors és természetes eljárásnak számos előnye van. Elsősorban takarékos, hiszen egy adag gyümölcsből két különböző terméket, ivólevet és dzsemet is nyerünk. A módszernek köszönhetően a gyümölcslevet nem párologtatjuk el hosszantartó főzéssel, és a gyümölcs rostos részét sem dobjuk ki. Ráadásul a készítés során nemcsak a gyümölccsel, hanem a főzéshez szükséges energiával és saját időnkkel is takarékoskodunk! Az eljárás további előnye, hogy nem kell a gyümölcsöt órákon keresztül főzni, így sok értékes tápanyagot megóvunk az elbomlástól.Recept őszibarack-dzsem és rostos lé készítéshezHozzávalók: őszibarack (a legjobb a teljesen érett, lédús barack)Szükséges eszközök:Fertőtlenített üvegek és tetők1 db nagyméretű befőzőfazék, amit csak a gyümölcsök főzésekor használunk1db tésztaszűrő1 db nagy keverő fakanál1 db széles szájú tölcsér1 db merőkanálMeleg takarók és párnák1 db nagy ruhakosár, amit kibélelünk a meleg takarókkalElkészítés:Befőzés előtt 1-2 nappal az üvegeket, tetőket és a szükséges eszközöket szobahőmérsékletű vízbe áztatjuk. A készítés napján fertőtlenítjük az eszközöket. Bővebben a csírátlanításról itt olvashat! >>>Az őszibarackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, a romlásnak indult részeket eltávolítjuk, daraboljuk és a nagy befőzőfazékba tesszük. Állandó keverés mellett forrástól számítva 30 percig főzzük. A fertőtlenített üvegeket meleg vízbe állítjuk. Az egyik üvegbe helyezzük a széles szájú tölcsért.A tésztaszűrőt a gyümölcsvelőbe merítjük úgy, hogy az őszibarackrostok a tésztaszűrő alatt maradjanak. A tésztaszűrőben összegyűlt forró őszibarack levet a merőkanál és a széles szájú tölcsér segítségével a meleg vízbe állított, fertőtlenített üvegekbe töltjük. Azonnal rácsavarjuk a színültig töltött üvegekre a fertőtlenített tetőt, majd papírba csomagoljuk és 48 órán keresztül melegen tartjuk, dunsztoljuk.Az így elkészített rostos őszibarack ivólét kihűlés után végleges helyére tesszük. Sötét, hűvös helyen tároljuk.A befőzőfazékban visszamaradó sűrű, darabos őszibarack dzsemet széles szájú tölcsér segítségével még forrón kisebb méretű, fertőtlenített és előmelegített üvegekbe töltjük.A színültig töltött üvegeket azonnal lezárjuk a fertőtlenített tetőkkel, papírba csomagoljuk és plédek, párnák között 48 órán keresztül melegen tartjuk, dunsztoljuk.Ugyanezzel az eljárással készíthetünk akár meggy vagy vegyes dzsemeket és egyéb rostos ivóleveket is.