Búza, brokkoli- és mustármag került az asztalunkra, de más izgalmas csíranövényekkel is próbát tehetünk, mint például az árpa, köles, lencse, csicseriborsó, napraforgó, retek vagy zsázsa. A hobbikert.hu megtanít csírát nevelni három nap alatt.
A csíráztatást egyszerűen megoldhatjuk, akkor is, ha nincs kertünk vagy erkélyünk, ráadásul nem költséges, mindössze pár hozzávaló szükséges hozzá.
A legnagyobb előnye pedig, hogy szinte azonnali sikerélményt nyújt, hiszen a “vetéstől” számított pár napon belül már le is arathatjuk a termést.
A csírák gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban, enzimekben és antioxidánsokban. Elősegítik a tápanyagok felszívódását és a salakanyagok kiürülését a szervezetünkből. Rendszeres fogyasztásuk kedvezően hat a vérnyomásra és csökkenti egyes érrendszeri megbetegedések kockázatát.
De milyen magok alkalmasak a csíráztatásra?
Meglehetősen széles a skála: a választék a különböző gabonaféléktől és hüvelyesektől kezdve a zöldségeken és olajos magvakon át a fűszernövényekig és fűfélékig terjed.
Fontos, hogy csak kiváló minőségű, ellenőrzött forrásból származó magokat használjunk az otthoni csíráztatáshoz. Kertáruházakban, bioboltokban beszerezhetjük a szükséges mennyiséget.
Vigyázat! Kártevők és kórokozók ellen vegyszerrel kezelt kerti vetőmagot semmiképpen ne csíráztassunk étkezési célra!
A mi üvegeinkbe búza, brokkoli- és mustármag került, de más népszerű csíranövényekkel is próbát tehetünk, mint például az árpa, köles, lencse, csicseriborsó, napraforgó, lucerna, retek vagy zsázsa.
Lássuk hát, hogyan termeszthetünk a konyhapulton vagy az ablakpárkányon néhány nap alatt friss, egészséges, ízletes csíraféléket!
Hozzávalók:
– csíráztatásra alkalmas étkezési mag
– széles szájú üveg
– gézlap
– befőttes gumi
– víz
A csíráztatás menete:
Csíráztatás előtt válogassuk ki a hibás, sérült, törött szemeket. Az egészséges magokat alaposan öblítsük le.
Helyezzük a magokat a csíráztató üvegekbe. Egy üvegbe egyféle magot tegyünk. Fontos, hogy az üvegekben maradjon elég hely a növekvő csíráknak.
A magokra öntsünk annyi vizet, hogy ellepje azokat, majd az üvegeket fedjük le 1-2 réteg gézzel.
A magokat kis időre hagyjuk a vízben, amíg jól megszívják magukat, majd a gézen keresztül öntsük le a vizet a magokról.
Állítsuk az üvegeket világos, meleg, de közvetlen napsütéstől mentes helyre. Naponta 2-3 alkalommal kézmeleg vízzel öblítsük át a magokat. Így biztosítani tudjuk számukra a szükséges nedvességet, és nem penészednek be. További vízben állásra, áztatásra már nincs szükség.
24-48 óra elteltével megjelennek az első világos kis hajtások. Az öblítést folytassuk addig, amíg a csírák el nem érik a kívánt nagyságot. A brokkoli a 3. nap végére már igen kívánatos volt, míg a mustárnak még adni kellett 1-2 nap ráadást.
Csíranövénytől függően 2-4 nap múlva, az első zöld levélkék megjelenésekor learathatjuk a termést, azaz kivehetjük a csírákat az üvegből. Hideg vízben öblítsük le. A csírák hűtőben 1 hétig tárolhatók.
Felhasználhatjuk salátákhoz, zöldségköretekhez, tészta- és tojásételekhez, de keverhetjük kefirhez, túróhoz, vagy fogyaszthatjuk egyszerűen vajas kenyérrel is.
Ki szokott csíráztatni?
Forrás: http://www.hobbikert.hu/magazin/3-nap-alatt-termett-a-csira-ha-van-egy-ures-uveged-probald-ki.html