Al-Dunai halleves (halászlé)

1 hozzászólás
Nyomtatás
5 4
5 4

Recept

  • A halat kifilézzük, majd a filéket beirdaljuk, megsózzuk és hideg helyen állni hagyjuk.
    A hal maradékot 2-3 liter hideg vízbe, bográcsba helyezzük. Hozzátesszük a megtisztított, feldarabolt hagymát, paprikát, paradicsomot, a répákat, a babérlevelet és a borsot. Aki szereti, tehet bele csípős paprikát is.
    Alágyújtunk és közepesen erős lángon, forrástól számítva 1 órán át főzzük. Közben a lisztből, egy tojásból és sóból csipetkét készítünk. Lisztezett kézzel, apró darabokat csipkedünk a keményre gyúrt tésztát.

    Amikor jól megfőttek a bográcsban lévő alapanyagok, akkor a levet leszűrjük és visszaöntjük a bográcsba.
    Forrás után, sózzuk, pirospaprikázzuk, beletesszük a halfiléket.

    Közben 3 tojás sárgáját beletesszük a tejfölbe és hőkiegyenlítést alkalmazva simára keverjük.
    A csipetkét hozzáadjuk a bográcsban forró léhez és pár perc alatt, puhára főzzük. Majd hozzákeverjük a tejfölös habarást, amivel még 10 percet forraljuk.

    Ízlés szerint, ecetet adhatunk hozzá.

    Friss kenyérrel tálaljuk.

Hozzávalók 6-8 főre

  • 2-3 kg-os ponty
  • 3 db vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db paprika
  • 1 db nagyobb fehérrépa
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db babérlevél
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál só
  • 5-6 szem bors
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 3 dl tejföl
  • 10 dkg liszt
  • Ecet, az ízesítéshez