Éjjel kelesztett kemencés kenyér

4 hozzászólás
Nyomtatás
5 5
5 5

Recept

  • A száraz hozzávalókat tálba öntjük, és elkeverjük. Hozzáöntjük az étolajat,majd a vizet.
    Először villával elkeverjük,majd kézzel addig gyúrjuk,amig a táltól is és a kezünktől is elválik. Sima tésztát kell kapnunk. Ekkor alatta is és a tetejét is beszórjuk liszttel. Letakarjuk fóliával és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
    Másnap,lisztezett deszkán,óvatosan átgyúrjuk.
    Zsírral jól kikent sütőedénybe tesszü. Fontos,hogy,legyen teteje is.
    Beletesszük a kenyeret, vízzel meglocsoljuk. Ferdén bevágjuk kb fél cm mélyen, majd újra meglocsoljuk.
    Az edény tetejét is meglocsoljuk vízzel. Letakarjuk.
    Jól felforrósított kemencében sütjük. 30 perc után levesszük a fedőt,újra meglocsoljuk és fedő nélkül még 10 percet sütjük.
    Gáztűzhelyben készítve, 240 fokra előmelegített sütőben 40 percig tetővel,majd vízzel meglocsolva fedő nélkül még 15 percig sütjük.
    Amikor kivesszük, ismét meglocsoljuk,konyharuhával letakarjuk és kihűtjük.

Hozzávalók

  • 80 dkg liszt
  • 0,5 dl langyos víz
  • 2 evőkanál étolaj
  • 7 g szárított élesztő
  • 2 teáskanál só