Gölödinleves

4 hozzászólás
Nyomtatás
5 5
5 5

Recept

  • Meghámozzuk,feldaraboljuk és kissé sós vízben puhára főzzük a burgonyát.
    Megpucoljuk a zöldségeket.
    Felkarikázzuk a répákat,felaprítjuk a hagymákat.
    Amikor puha a burgonya,levesszük a tűzről.
    Egy nagy edényben felhevítjük a zsír felét. Megpároljuk benne a vöröshagymát,majd sózzuk és hozzáadjuk a fokhagymát is. Fél perc után levesszük a lángról,belekeverjük a pirospaprikát,majd ráöntjük a burgonya főzővizét. Beletesszük a zöldségeket,hozzáadjuk a többi vizet és tűzre tesszük. Belekeverjük a fűszereket. Végül a paradicsomlevet is hozzáadjuk. Fedő alatt puhára főzzük.
    A burgonyát összetörjük. Megvárjuk amíg kihűl. Ekkor hozzáadjuk a maradék zsírt,a lisztet és a sót. Összekeverjük,majd kézzel összegyúrjuk. Félkemény tésztát kell kapnunk. Ha puhának érezzük,tehetünk hozzá még lisztet.
    Gombócokat formálunk belőle.
    30 -40 perc alatt megfőtt a leves. Ekkor beletesszük a gombócokat. Amikor feljön a leves tetejére,akkor kész a gombóc.
    Tálaláskor meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel,egy kanál tejföllel.
    Jó étvágyat kívánunk.


Hozzávalók

  • 0,5 kg burgonya
  • 2 db sárgarépa
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 dl paradicsomlé
  • 10 dkg liszt
  • 1 evőkanál tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyem zöld
  • 1 db babérlevél
  • 2 liter víz