Görcstésztaleves

6 hozzászólás
Nyomtatás
4.888888888888889 9
4.888888888888889 9

Tradícionális magyar levesünk

Recept

  • A csirkeaprólékkal, 2 liter vízzel, a zöldpaprikával, a kétharmad petrezselyemzölddel, levesalapot főzünk. A lisztből, tojásból kemény levestésztát gyúrunk, amit 20 percig letakarva pihentetünk. Ezt még két alkalommal megismételjük.
    A szalonnát felkockázzuk és a bográcsban zsírjára pirítjuk. A pörcöt és a zsír felét kivesszük.
    A többször átgyúrt tésztát, nagyon vékonyra kinyújtjuk, és hosszában, háromujjnyi csíkokat vágunk belőle. A fele zsírral megkenjük, sózzuk, borsozzuk és óvatosan vékony csíkokra visszahajtjuk. A felét 10 cm hosszúra daraboljuk, és a tésztákra csomókat kötünk. A másik fele tésztából 4 cm hosszú hurkákat vágunk.
    Az elkészült, forrásban lévő húsléhez hozzáadjuk a görcstésztát,10 percig főzünk, majd jön a hurkatészta is, amivel készre főzzük a levest.
    Ez alatt a maradék zsírt meghintjük a pirospaprikával és a levesre öntjük. A maradék apróra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.

Hozzávalók 4-6 főre

  • 50 dkg csirkeaprólék
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 50 dkg liszt
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db sárgarépa
  • 5 db tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál őrölt paprika
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál só