Felhevített olajon megpároljuk a felszeletelt hagymát. Ha nagy adag, ne egyszerre tegyük bele.
Meghámozzuk és feldaraboljuk a paradicsomot( Hámozni a legegyszerűbben úgy lehet, ha a tetejét kereszt irányban bevágjuk, majd pár percre forróvízbe tesszük, utána hidegvízben kihűtjük. Ekkor könnyen lehúzhatjuk a bőrét. )
Amikor megsül a hagyma, beletesszük a felszeletelt fehérpaprikát. 2-3 percenként megkeverjük és fedő alatt sütjük. Adhatunk még hozzá olajat.
Amikor megsült, ez kb. 30 perc volt, hozzáadjuk a paradicsomot és a lestyán ágat.
Fedő alatt további 30 percig sütjük,de 10 percenként belekeverünk.
Ekkor hozzákeverjük a piros színű,felkarikázott paprikát és az egészet megsózzuk.
Még 10-15 percig forraljuk. Ez a tartósítás miatt fontos.
Lecsökkentjük a lángot és meghintjük a pirospaprikával. Ez nem kötelező, de szebb színe lesz a lecsónknak.
5 perc után lekapcsoljuk a lángot és jól kiforrázott üvegekbe töltjük. Kupakkal lefelé fordítva a dunsztoló edénybe tesszük. Jól betakarjuk. Másnap megforgatjuk és még egy napig dunsztoljuk.
Jó étvágyat hozzá.