Jókai bableves

2 hozzászólás
Nyomtatás
4.714285714285714 7
4.714285714285714 7

Recept

  • Az egy éjszakát áztatott babot és csülköt,hideg vízben a babérlevéllel főni tesszük. Ezalatt meghámozzuk és felkockázzuk a zöldségeket. Felkarikázzuk a kolbászt. A főzés fele idejénél kivesszük a csülköt. Kihűtjük és felkockázzuk.
    Ezután egyszerre beletesszük a kolbászt,a csülköt és a zöldségeket a babba. Kézi őrlővel megdaráljuk a borsot és hozzáöntjük a leveshez. Majd a fokhagyma sót is belekeverjük. Puhára főzzük a babot és a húsokat. Ezalatt elkészítjük egy másik edényben a rántást. Zsírban lisztet pirítunk, levesszük a tűzről és pirospaprikát hintünk bele. A főlő babba öntjük a csipetkét és a rántást is. Még 10-15 percig főzzük. Kóstolás után még sózhatjuk, borsozhatjuk esetleg ecetet adhatunk hozzá. Tálaláskor egy kanál tejföllel és erőspaprika karikával díszítjük.
    Az eredeti recept szerint,a zöldségeket ki kell venni a levesből, mert Jókai úgy szerette,de mi a vitamin miatt ezt nem tesszük meg.

Hozzávalók

  • 20 dkg szárazbab
  • 40 dkg füstölt csülök
  • 10 dkg fehérrépa
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1 db babérlevél
  • 1 teáskanál fokhagyma só
  • 5 db egészbors
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 teáskanál őröltpaprika
  • 1 evőkanál házi csipetke
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1-2 karika erőspaprika