Különleges és egészséges leves karácsonykor
Recept
- Meghámozzuk és felkockázzuk a sütőtököt, a burgonyát és a zellert. Sós vízben feltesszük főni, annyi vízben, ami éppen ellepi.
Amíg főnek, felkockázzuk a szalonnát, majd a megpucolt gombát is.
Először kis lángon, folyamatos kevergetés mellett, megpirítjuk a szalonnát. Kiszedjük a zsírból és a gombát is megsütjük benne. Megszórjuk borssal és hozzáadjuk a szalonnát. Félretesszük a tűzről.
A puhára főtt tököt összetörjük burgonyatörővel, krémes állagúra és hozzáadjuk a borsot és az őrölt köményt.
Tovább keverjük, majd a tejszínnel simára dolgozzuk.
A levest kimerjük egy tálba, egy kanál tejfölt öntünk rá és a tetejét megszórjuk a pirított szalonnás gombával.
Jó étvágyat!
Hozzávalók 4-6 főre
- 2 kg sütőtök
- 15 dkg zeller
- 50 dkg burgonya
- 20 dkg gomba
- 1 teáskanál őrölt bors
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 dl főzőtejszín