A MAMA receptje
Recept
- A sós vízben, héjában főtt burgonyát ,meghámozzuk és krumpli törővel összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt és a zsírt.
Elkeverjük a felfuttatott élesztővel, sóval és a tojásokkal. Átdagasztjuk, félkemény tésztát kell kapnunk. Meglisztezzük, letakarjuk és huzatmentes, meleg helyen kb. 20-30 percig kelesztjük.
Amikor a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk és két ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A tetejét éles késsel berácsozzuk és ízlés szerinti méretűre kiszaggatjuk, majd lazán, egymástól pár cm távolságra, (hogy sülés közben ne süljenek össze), a kizsírozott tepsibe tesszük.
A szaggatásból kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk és szaggatjuk.
A tepsiben sülés előtt még 10 percig kelesztjük, majd a felvert tojással megkenjük a tetejét.
Megszórhatjuk reszelt sajttal és köménymaggal is.
200 fokon addig sütjük, amíg szalmasárga nem lesz a teteje.
Hozzávalók
- 6-8 fő részére
- 25 dkg burgonya
- 80 dkg liszt
- 2 evőkanál tejföl
- 20 dkg zsír
- 1 evőkanál só
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 3 db tojás
- 1 dl tej