Mézes kacsasült,birses lilakáposztával

Nincs hozzászólás
Nyomtatás
5 3
5 3

Recept

  • Meghámozzuk a birskörtét,majd kivágjuk a magházát és feldaraboljuk.
    Egy öntöttvas edény aljára tesszük.
    Megpucoljuk a kacsát. Levágjuk a zsíros részeit. Bekenjük kívül,belül sóval. Utána a belsejét borssal dörzsöljük. A melle részenés a combjainál a bőrét bevagdaljuk ék alakban. A résekbe is teszünk még sót.
    A lábait összekötözzük és beletesszük a sütőedénybe. Öntünk alá 2 dl vizet és lefedjük.
    180 fokos előmelegített sütőben egy órán át sütjük.
    Közben megpucoljuk és felszeleteljük a lilahagymát és a lilakáposztát. Fontos,hogy mindkettőt vékonyra szeleteljük. Pici sóval beszórjuk és állni hagyjuk. Felszeleteljük a póréhagymát 4-5 cm-es darabokat hosszában. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük.
    Egy serpenyőben kisütjük a kacsa zsíros részeit,majd kiszedjük. Kenyérrel finom.
    A maradék zsíradékot felhevítjük,beletesszük a a cukrot és megkaramellizáljuk. Amikor megbarnult,hozzáadjuk a lilahagymát,majd a póréhagymát,elkeverjük,picit fonnyasztjuk,végül a lilakáposztát tesszük bele. Jól elkeverjük. Hozzáöntjük a vörösbort és a maradék borsot. Puhára főzzük.
    Egy óra sülés után kivesszük a kacsát. Levesszük a fedőt és így sütjük tovább 20 percet.
    A káposztát is még 20 percig főzzük,fedő alatt.
    A kacsát megfordítjuk és még 15 percig sütjük.
    Megkenjük a gyömbéres mézzel és újból visszatesszük sülni.
    Fordítás után a másik felét is megkenjük a gyömbéres páccal és még 10 percig sütjük.
    A sütőedényben maradt zsiradékot pici vízzel felforraljuk és így könnyedén kikanalazhatjuk a sűrű részét,amit
    a lilakáposztához adunk,majd jól összekeverünk. Beleöntjük a borecetet,sózzuk. Ezzel összepároljuk.
    Levágjuk a kötözőzsinórt a kacsáról.
    Feldaraboljuk és tálalhatjuk.
    Jó étvágyat kívánunk.

Hozzávalók

  • 1 db 2-3 kg-os kacsa
  • 1/2 fej lilakáposzta
  • 2 db lilahagyma
  • 20 dkg póréhagyma
  • 1 db birskörte
  • 10 dkg méz
  • 5 dkg gyömbér
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 2 evőkanál borecet