Rakott hal, besamellel

Nincs hozzászólás
Nyomtatás
5 1
5 1

Igazán ínycsiklandó ízeivel, mindenki kedvence, ez a laktató, és egyszerűen elkészíthető egytálétel.

Recept

  • A krumplikat, egy teáskanál sóval, héjában megfőzzük.
    Ez alatt a vöröshagymát félfőre szeljük, és a háromnegyedét, egy kivajazott edénybe terítjük.
    Egy réteg, héjától megtisztított és kisujj vastagságúra szelt főttkrumplival letakarjuk.
    Erre terítünk egy réteg sózott halszeletet, majd egy újabb réteg krumplit, és halat.
    Lefedjük a maradék vöröshagymával, valamint rászórjuk a finomra aprított fokhagymát is.
    Elkészítjük a mártást.
    A vajat tűzön felmelegítjük, beleöntjük a lisztet, csomómentesre keverjük, és egy kicsit sütjük.
    Ezután felengedjük a felmelegített tejjel, folyamatos keverés mellett, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az őrölt szerecsendiót is.
    Amikor érezzük, hogy sűrűsödik, elzárjuk a gázt alatta, és a rakott halra öntjük.
    Reszelt sajtot szórunk a tetejére, majd közepes lángon sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.

Hozzávalók

  • 1 kg fehérhúsú halfilé
  • 1,5 kg főzőkrumpli
  • 3 fej vöröshagyma
  • 25 dkg füstölt sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj
  • 2 tk só
  • A besamelmártás hozzávalói:
  • 0,5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 1 kk só
  • 1kk őröltbors
  • 1 púpozott kk szerecsendió