Igazán ínycsiklandó ízeivel, mindenki kedvence, ez a laktató, és egyszerűen elkészíthető egytálétel.
Recept
- A krumplikat, egy teáskanál sóval, héjában megfőzzük.
Ez alatt a vöröshagymát félfőre szeljük, és a háromnegyedét, egy kivajazott edénybe terítjük.
Egy réteg, héjától megtisztított és kisujj vastagságúra szelt főttkrumplival letakarjuk.
Erre terítünk egy réteg sózott halszeletet, majd egy újabb réteg krumplit, és halat.
Lefedjük a maradék vöröshagymával, valamint rászórjuk a finomra aprított fokhagymát is.
Elkészítjük a mártást.
A vajat tűzön felmelegítjük, beleöntjük a lisztet, csomómentesre keverjük, és egy kicsit sütjük.
Ezután felengedjük a felmelegített tejjel, folyamatos keverés mellett, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az őrölt szerecsendiót is.
Amikor érezzük, hogy sűrűsödik, elzárjuk a gázt alatta, és a rakott halra öntjük.
Reszelt sajtot szórunk a tetejére, majd közepes lángon sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
Hozzávalók
- 1 kg fehérhúsú halfilé
- 1,5 kg főzőkrumpli
- 3 fej vöröshagyma
- 25 dkg füstölt sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek vaj
- 2 tk só
- A besamelmártás hozzávalói:
- 0,5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 2 ek liszt
- 1 kk só
- 1kk őröltbors
- 1 púpozott kk szerecsendió