Mindenki másképp csinálja!
Recept
- Az üstbe helyezünk egy réteg kimosott, aprított káposztát és az összes hozzávalót, fűszereket ízlés szerint egymásra rétegezzük. A babot előző este beáztattuk.
Ráborítjuk a paradicsomlevet.
Az utolsó réteg káposzta fölé tegyük a csontokat.
Felengedjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje, és fedő alatt forrástól számítva egy órát lassú tűzön, kevergetés nélkül, pároljuk.
Megkóstoljuk, ízlés szerint fűszerezzük (ekkorra már a füstölt húsból kioldódott a só).
Ekkor hozzáadjuk az 1 üveg bort. További egy órán át főzzük.
Amikor megpuhult a bab és a káposzta, leszedjük a csontokat és belekeverjük a tejfölt.
Sós pogácsával, friss kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók 40 főre
- 15 kg savanyú káposzta
- 5 kg bőrös sertés lapocka
- 1 db füstölt csülök
- 2 kg száraz bab
- 1 kg sárgarépa
- 40 dkg fehérrépa
- 1 db zeller és a zöldje
- 2 kg vöröshagyma
- 3 kg levescsont
- 2 liter tejföl
- 1 liter sűrített paradicsom
- 20 dkg só
- 2 evőkanál őrölt bors
- 3 evőkanál őrölt pirospaprika
- 2 evőkanál őrölt kömény
- 20 dkg fokhagyma
- 15 db babérlevél
- 3 db erős paprika
- 1 kg zsír
- 1 üveg száraz fehérbor