A füstölt csülköt kicsontozzuk és felkockázzuk, kb pörkölt méretűre.
A szalonnát apróra kockázzuk.
A kolbászt hosszában elvágjuk, majd felkarikázzuk.
A kelkáposztát nagyobb darabokra vágjuk.
A hagymát és a paprikát is felaprítjuk.
Egy bográcsban, egy evőkanálnyi zsíron kiolvasztjuk, majd megpirítjuk a szalonnát. Kiszedjük a zsírból.
Ebben megdinszteljük a hagymát.
Meghintjük a só harmadával. Ettől csak fől a hagyma és nem sül.
Beletesszük a csülök kockákat. Fehéredésig sütjük.
Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát a levével együtt.
Pár perc sülés után hozzáadjuk a pirospaprikát, a borsot és a maradék só felét. Beletesszük a zellerzöldet és felöntjük a paradicsomlével és annyi vízzel,ami bőven ellepi. Ez kb. 2 liter.
Fedő alatt,fél órát főzzük.
Ekkor hozzáadjuk a pirított szalonnát, a kolbászt és még főzzük.
10 perc múlva a kelkáposztát is belekeverjük.
Amikor már összeségében kb. 2 órát főztük, hozzáadjuk a felkockázott krumplit.
Lefedve főzzük.
Ez alatt a nokedlit elkészítjük.
A forrásban lévő levesbe, deszkáról kanállal vagy késel nagyobb darabokat szaggatunk. Kóstolunk és esetleg fűszerezhetünk még. Csípős paprikát ízléses szerint tegyünk bele. Amikor megfől a krumpli és a nokedli is, tálalhatunk.
Friss kenyeret adunk hozzá.