Vaddisznópörkölt göcsejben

Nincs hozzászólás
Nyomtatás
4.666666666666667 3
4.666666666666667 3

Recept

  • Forró zsírban felolvasztjuk a felkockázott szalonnát. Hozzáadjuk a 2x2 cm nagyságúra darabolt vaddisznóhúst. Fehéredésig körbe pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, amit megdinsztelünk a hússal. Amikor zsírjára pirult, belehintjük az őrölt paprikát. Ezzel alaposan elkeverjük a húst, beletesszük a felaprított paprikát, paradicsomot és az összezúzott fokhagyma felét. Jól elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük és hozzáadjuk az 1 db erőspaprikát felszeletelve. Elkeverjük újból és főzzük.
    Közben a borókabogyót, a szegfűszeget és a köménymagot egy őrlőbe tesszük és összezúzzuk. Nem kell teljesen apróra törni. Kb. fél óra főzés után a bográcsba tesszük a babérlevelet és a fűszer őrleményt. Hozzáöntünk 1,5 dl bort és kis lángon,fél órán át tovább főzzük. Ekkor hozzáadjuk az egész áfonyát, eligazgatjuk a tetején és ismét tovább főzzük. 1,5 óra elteltével a jól megmosott és feldarabolt gombát is beletesszük. Ekkor adunk hozzá először sót. Jól összekeverjük. Ha a levét elfőné, akkor már csak bort adunk hozzá. Ismét fél óra főzés után belekeverünk és hozzáadjuk a fokhagyma másik felét. Amikor sűrű szaftos, puha húsú pörköltet kapun, akkor tálalhatunk. Friss, puha kenyeret kínálunk hozzá.

Hozzávalók

  • 3 kg vaddisznó comb vagy lapocka
  • 25 dkg erdei gomba
  • 25 dkg füstölt szalonna
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 3 db paprika
  • 4 db paradicsom
  • 1 csípőspaprika
  • 4 db vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 5 db babérlevél
  • 2 teáskanál köménymag
  • 15 db szegfűbors
  • 15 db borókabogyó
  • 15 dkg kék áfonya
  • 2 evőkanál só
  • 2 evőkanál zsír
  • 3 dl víz