Szerencse tanár úr tiszteletére
Recept
- A felaprított vöröshagymát lepirítjuk. Hozzáadunk 60 dkg zöldpaprikát felkockázva, szintén megpirítjuk. Erre a pörkölt szerű alapra rátesszük a haldarabokat és azokkal is átpirítjuk. Ezután meghintjük őrölt pirospaprikával, átforgatjuk, végül beleteszünk 60 dkg felkockázott paradicsomot. Teszünk hozzá sót és borsot, felengedjük vízzel és hagyjuk főni. Akkor kész a főzés, ha az edény fölé tesszük a kezünket és,ha a gőze a kezünkön ragad,akkor jó.
Kb.másfél óra főzés után a haldarabokat paszírozón átnyomjuk.
Paszírozás után a levet visszatesszük a tűzre és még 20 percig főzzük.
Ebbe a forró lébe tesszük bele a betéteket.
A halrolád elkészítése: a pontyot filézzük és abba beletöltjük a haltejet és a halikrát,amit tojás sárgával és főzőtejszínnel kikeverünk. Sóval, borssal ízesítjük. Feltekerjük folpackkal és 110 fokon , gőz fölött megfőzzük. Utána már nem esik szét.
A halgaluska elkészítése: a halfiléből megmaradt halhúst ledaráljuk, teszünk hozzá lisztet, aprított kaprot, sót és habtejszínt, habbá verve. Ezt összekeverjük hogy galuska állagú legyen,és kanállal forrásban lévő vízbe szaggatunk szilva nagyságúakat. Amikor feljön a víz tetejére, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, pici olajba forgatjuk, hogy ne tapadjon össze.
Hozzávalók
- 1 db 3,5 kg-os ponty
- 1 db 2 kg-os harcsa
- 2 kg egyéb hal ( keszeg, kárász, dévérkeszeg)
- 1,5 kg vöröshagyma
- 0,5 kg zsír
- 60 dkg paradicsom
- 60 dkg zöldpaprika
- 4-5 evőkanál őrölt paprika
- 3 evőkanál só
- 1 evőkanál őrölt bors
- ízlés szerint csípős paprika
- 1 tojás sárgája
- 1 dl főzőtejszín