Finom és laktató
Recept
- A felkockázott füstölt csülköt feltesszük 2 liter vízbe főni. 20 perc fedő alatti főlés után hozzáadjuk a lencsét, a megpucolt és felaprított zöldségeket majd a zeller zöldjét és a 3 db babérlevelet. Fedő alatt tovább főzzük.Mindig annyi vizet öntünk rá, hogy 2 ujjnyira ellepje.Forrás után teszünk hozzá őrölt borsot,1 evőkanál mustárt és egy evőkanál darált paprikát. Közben elkészítjük a habarást: kislábasban felmelegítünk egy evőkanál zsírt, majd belekeverünk egy evőkanál lisztet és zsemle színűre pirítjuk. Kihűtjük, hozzákeverünk 3 evőkanál tejfölt és simára keverjük. 3 merőkanálnyi levest hozzákeverünk és behabarjuk a levest.
Tárkonyos ecettel ízesítjük.
Hozzávalók 6 főre
- 50 dkg lencse
- 31 dkg házi füstölt csülök
- (ezeket egy éjszakára beáztatjuk)
- 1 teáskanál só
- 2 db sárgarépa
- 1 evőkanál zsír
- 3 db babérlevél
- fél zeller és a zöldje
- darált paprikakrém
- őrölt bors
- tárkonyos ecet
- mustár
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt a habaráshoz