Töpörtyűsütés

1 hozzászólás
Nyomtatás
4.833333333333333 9
4.833333333333333 9

Most már nem csak téli alap ételünk

Recept

  • Kétszer három centiméteres kockákra vágjuk a szalonnát. A vizet a bográcsba öntjük és a felkockázott szalonnát hozzáadjuk.
    Lassú tűzön 1-1,5 órát sütjük. Folyamatosan, óvatosan kevergetni kell, hogy ne égjen le és ne is törjön össze, mert akkor sok lesz a morzsalék, ami megkeseríti a zsírt.
    Amikor kezd aranysárga színű lenni és bő zsírban lebeg, beletesszük a fej vöröshagymát egészben, vigyázva, nehogy megégessük magunkat.
    Tíz perc elteltével hozzáöntjük a tejet,ekkor felhabzik a benne lévő víz miatt, pár perc alatt bepirosodik és ekkor, elzárhatjuk a lángot.
    Krumplinyomóval finoman kipréseljük, fedetlen edényben kihűtjük, a visszamaradt zsírt pedig zárható edénybe leszűrjük.
    Friss ropogós kenyérrel, hagymával, sózva fogyasztjuk.

Hozzávalók 50 főre

  • 3-5 kg zsírszalonna,bőr nélkül
  • 1 dl tej
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 dl víz ( nagyobb mennyiség esetén)